Evenimentul Zilei > International > Mutare după alegerile din SUA? Franța și Marea Britanie își unesc portavioanele pe mare
Mutare după alegerile din SUA? Franța și Marea Britanie își unesc portavioanele pe mare

Mutare după alegerile din SUA? Franța și Marea Britanie își unesc portavioanele pe mare

Este vorba de navele amiral ale Parisului și Londrei, portavioanele Charles de Gaulle și HMS Queen Elizabeth.

Acum că HMS Queen Elizabeth este pe punctul de a avea pronunțată capacitatea operațională inițială (IOC), mulțumită, în treacăt, contribuției avioanelor F-35B de la US Marine Corps , în curând se vor deschide noi perspective.

În orice caz, sugerează declarația publicată la 2 noiembrie de Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, și de Ben Wallace, omologul său britanic, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a acordurilor Lancaster House.

„Forțele noastre navale naționale colaborează strâns împreună, bilateral și în cadrul NATO, pentru a asigura securitatea maritimă în Atlanticul de Nord și în Extremul Nord. Imediat ce a fost posibil, ne-am coordonat și ne-am sprijinit reciproc desfășurările maritime în Golf și regiunea Indo-Pacific”, au reamintit mai întâi cei doi miniștri.

„Încercăm să dezvoltăm această cooperare și mai mult”, au subliniat ei.

„Acum zece ani, ne-am stabilit și obiectivul de a avea, la începutul anilor 2020, capacitatea de a desfășura un grup aeronaval franco-britanic  bazându-se pe resursele franceze și britanice. De atunci, navele și forțele britanice au oferit sprijin periodic desfășurărilor lui Charles de Gaulle , în timp ce Marina franceză a sprijinit activitatea Marinei Regale pentru a menține actualizate abilitățile și experiența operațională a portavioanelor britanice”, au urmat doamna Parly și domnul Wallace.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE