Parlamentul României a trimis spre promulgare către preşedintele Traian Băsescu o lege prin care persoanele de religie islamică îşi vor putea lua acasă rudele decedate în spital în mai puţin de 24 de ore de la constatarea decesului.
Potrivit legislaţiei în vigoare, o persoană decedată în spital nu poate fi externată decât după cel puţin 24 de ore de la deces, în vreme ce religia islamică recomandă înhumarea persoanelor decedate până la apusul soarelui.
Caz sesizat de EVZ
Iniţiativa legislativă a pornit de la cazul tinerei Elfidan Borali, care a murit la Spitalul Fundeni chiar în ziua de Crăciun, şi despre care „Evenimentul zilei” a scris în iarna lui 2008.
Familia tinerei a venit la morgă pentru a ridica trupul neînsufleţit şi a-l înhuma conform tradiţiei, dar nu a putut face acest lucru deoarece un angajat al morgii, un anume Dorel, a refuzat să vină de acasă.
În disperare de cauză, familia a apelat la deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, Aledin Amet, care, la rândul său, a luat legătura cu subsecretarul de stat Raed Arafat.
Astfel, familia Borali s-a întâlnit cu fostul ministru al sănătăţii, Ionuţ Bazac, care a luat legătura cu conducerea Spitalului Fundeni. Câteva ore mai târziu, un alt angajat a spart uşa de la morgă, iar familia a putut lua acasă trupul neînsufleţit al tinerei Elfidan Borali.
Angajatul Dorel a fost sancţionat, la fel şi conducerea spitalului, iar Aledin Amet a început demersurile pentru iniţiativa legislativă. „Acum avem o lege a noastră, nu vom mai sta la mâna unui «Dorel», iar când fetiţa verişoarei mele va creşte îi vom explica ce schimbări majore a produs pentru comunitatea musulmană sfârşitul tragic al mamei ei, pe care nu a apucat să o cunoască”, ne-a declarat Esan Mustafa, vărul tinerei decedate.
La rândul său, imamul geamiei Hunchiar din Constanţa, Negeat Osman, spune că e împăcat că, în sfârşit, se intră în legalitate. „Legea se aplică doar în cazul morţii naturale. În celelalte cazuri, înţelegem că trupul neînsufleţit va fi putea fi recuperat abia după finalizarea cercetărilor”, spune Negeat Osman.
Liderul spiritual al comunităţii musulmane din România, muftiul Iusuf Murat, susţine că o asemenea lege specifică nu există în alte state. „Trebuie să recunoaştem că e o premieră în Europa. Parlamentul român a dat dovadă de o democraţie reală. În ţările Europei Occidentale, externarea rapidă a persoanelor decedate depinde de decizia auto rităţilor locale”, conchide muftiul Iusuf Murat.