Evenimentul Zilei > Social > Elon Musk a câștigat 2,9 miliarde de dolari de la guvernul american. Bezos a fost dat la o parte
Elon Musk a câștigat 2,9 miliarde de dolari de la guvernul american. Bezos a fost dat la o parte

Elon Musk a câștigat 2,9 miliarde de dolari de la guvernul american. Bezos a fost dat la o parte

Government Accountability Office a respins contestația depusă de Blu Origin (Jeff Bezos) față de atribuirea către rivalii de la SpaceX (companie a lui Elon Musk) a contractului privind construirea unei nave spațiale care să ducă din nou astronauții americani pe Lună, pentru prima dată de la misiunea Apollo.

„NASA nu a încălcat„ nicio lege sau regulă „în decizia de a atribui contractul” către o singură entitate, a decis Government Accountability Office (organismul independent de control al guvernului) dând o lovitură grea ambițiile spațiale ale lui Bezos.

De ce a ales NASA SpaceX?

În luna aprilie, NASA a acordat SpaceX contractul respectiv, trezind multă uimire, pentru că mulți se așteptau ca cel puțin două, dacă nu trei companii, să fie alese pentru aceasta misiune ambițioasă.
Agenția spațială americană a explicat atunci că decizia a fost luată din cauza fondurilor limitate și a faptului că oferta SpaceX îi permite să se încadreze în buget.

Jeff Bezos plusează

Explicația nu a fost deloc satisfăcătoare pentru Jeff Bezos, care a decis ca Blue Origin să facă apel, menționând cum NASA ar fi trebuit să atribuie contractul mai multor companii, așa cum a anunțat inițial.
„La luarea deciziei, NASA a concluzionat că are suficiente fonduri numai pentru comandă” către o singură companie, a decis, însă, Government Accountability Office (GAO).

Deși decizia GAO reprezintă o palmă pentru Bezos, care s-a implicat personal în proiect, ea nu pune capăt jocului definitiv.
Blue Origin s-a angajat să continue să „promoveze teza celor două companii pentru că este soluția potrivită. Programul Human Landing System trebuie să fie competitiv ”, a spus compania, subliniind că oferta recentă a lui Bezos de a acoperi orice depășire (până la 2 miliarde de dolari) a costurilor de dezvoltare a sistemului rămâne în picioare dacă Blu Origin e inclusă în contract.

Cât îl privește pe Elon Musk, acesta a urmărit confruntarea fără a se implica, savurându-și probabil victoria împotriva celui mai bogat om din lume care și-a încununat recent visul de a merge în spațiu.
Patronul lui Tesla s-a limitat la un tweet pentru a comenta decizia Biroului de Responsabilitate al Guvernului: scriind doar „GAO” și atașând un emoticon cu un braț încordat, un semn al forței, scrie RAI News