Mircea Drăghici i-a amenințat pe angajații Autorității Electorale Permanente veniți să controleze modul în care Partidul Social Democrat cheltuia banii primiți de la bugetul de stat. Informația apare în rechizitoriul ajuns azi pe masa Curții supreme.
Trebuie pornit de la datele prevăzute de lege: în momentul în care partidele primesc subvenția de la bugetul de stat, ele trebuie să justifice cum sunt cheltuiți acești bani, iar angajații Autorității Electorale Permanente fac în fiecare an astfel de controale la toate partidele care primesc această subvenție și solicită documente justificative legate de cheltuirea sumelor de bani.
În rechizitoriul înaintat de DNA instanței de judecată, apare acest detaliu: Mircea Drăghici ar fi încercat cumva să-și acopere urmele și să evite ca cei de la AEP care făceau acest control anual să-și dea seama că această sumă de care vorbesc și procurorii de la DNA - aproximativ jumătate de milion de euro - ar fi fost cheltuită în mod nejustificat, în interes personal. Procurorii explică faptul că nu o dată, Mircea Drăghici le-ar fi spus membrilor echipei de control că urmează să fie numit președinte al Autorității Electorale Permanente și tot timpul s-ar fi arătat nemulțumit de modul în care se desfășura controlul făcut de AEP la bugetul PSD și la cheltuielile făcute sub semnătura sa, în calitate de trezorier al PSD.
Acuzațiile DNA vor fi analizate de un judecător de la curtea supremă, în primă instanță cu privire la modul în care a fost făcută ancheta și apoi pe fond, dacă prima etapă este parcursă fără probleme. Acuzațiile sunt legate în primul rând de achiziția în cursul anului trecut a unei vile în zona de nord a Capitalei. Pentru aceasta ar fi fost cheltuite 380.000 de euro, susțin anchetatorii. O a doua acuzație este legată, potrivit DNA, de cumpărarea unei mașini, inițial pentru partid, dar după nici o săptămână aceasta a fost vândută, fără ca banii să fi fost încasați, unui membru al familiei Drăghici. Toate aceste acuzații au fost respinse de actualul deputat PSD pe parcursul anchetei. Urmează să susțină același lucru și în fața instanței.
Un ultim detaliu: până acum, PSD nu a spus dacă vrea să încerce recuperarea acestei sume de bani de la fostul său trezorier. DNA menționează că partidul mai are timp să anunțe dacă vrea să fie parte în acest dosar până la începerea judecății pe fond.