A MURIT Neagu Djuvara. Citiți ULTIMUL INTERVIU: „COMUNISMUL a PĂTRUNS în ADN-ul românilor”
Editura Evenimentul si Capital

A MURIT Neagu Djuvara. Citiți ULTIMUL INTERVIU: „COMUNISMUL a PĂTRUNS în ADN-ul românilor”

Autor: | | 16 Comentarii | 10504 Vizualizari

Istoricul Neagu Djuvara a murit, joi, la aproape 102 ani. Potrivit primelor informații, istoricul a fost răpus de o pneumonie.

Născut la 18/31 august 1916, în București, dintr-o familie aristocrată de origine aromână, Neagu Djuvara a fost istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier.

Ultimul INTERVIU cu NEAGU DJUVARA, în dialog cu Dan Andronic:

LUMINI ȘI UMBRE. Neagu Djuvara, despre Ceaușescu: ”Vinovat este poporul, care l-a ținut pe acest cretin la guvernare. După 45 de ani, l-am găsit pe țăranul român îmbrăcat a la Mao Zedong”


Neagu Djuvara, despre politicieni: Băsescu nu se temea să se răstească la Rusia. Alegerea lui Iohannis a fost un accident politic, iar Ponta are o figură de tătar scopit | LUMINI ȘI UMBRE


Neagu Djuvara: ”Musulmanii prezintă o primejdie, sunt lifte păgâne. Se schimbă populația Europei. Bine că mai am un an-doi de trăit” | LUMINI ȘI UMBRE


Istoricul Neagu Djuvara: ”Rusia este o țară pe cale dispariție. O singură putere este în momentul de față, Statele Unite” LUMINI ȘI UMBRE


Tatăl său fusese șef de promoție la Universitatea politehnică din Berlin-Charlottenburg în 1906 și comandase mai apoi trupele române, având rangul de căpitan. Mama sa făcea parte din ultima generație care dăduse țării noastre nume academicieni, politicieni sau diplomați, înrudiți cu marile familii Cîmpineaun, Sturza, Ghica și Mavrocordat, după cum explică Djuvara în cartea sa „Ce-au fost „boierii mari“ în Țara Românească? Saga Grădiștenilor (secolele XVI–XX)”.


Mircea Ionescu Quintus și Neagu Djuvara, avansați de Klaus Iohannis


Familia sa a părăsit Rusia bolșevică la momentul oportun și a reușit să ajungă în Helsinki, la 7 noiembrie 1917. La scurt timp după aceea, Marcel Djuvara s-a stins din viață, la doar câteva zile de la semnarea capitulării Germaniei.

La 11 noiembrie 1918, Neagu Djuvara a rămas fără tată.


Ce crede Neagu Djuvara despre moarte? Există viața de apoi?


În 1928, familia istoricului a plecat în Franța. Aici, Djuvara și-a petrecut prima parte a vieții, luându-și licența în istorie la Sorbona în 1937 și doctoratul în Drept la Paris în 1940.

În 1941, a fost trimis pe front să lupte pentru eliberarea Basarabiei. Rănit în timpul atacului de la Odessa, s-a întors în țară, însărcinat cu pregătirea recruților.


Cum și-a cucerit Neagu Djuvara soția? Mâinile „l-au ajutat” cel mai mult


În 1947 s-a hotărât să rămână în exil, ocupând diferite funcții în organizații importante ale exilului Românesc.

Cele mai cunoscute cărți scrise de diplomat sunt „Civilizaţii şi tipare istorice” (1975), „Între Orient şi Occident. Țările române la începutul epocii modern” (1995), „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999), „Cum s-a născut poporul român” (2001), „Amintiri din pribegie” (2010), „Trecutul este viu. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara” (2014).


NEAGU DJUVARA: De ce a greșit REGELE MIHAI când s-a „lăsat cumpărat” de Ion Iliescu prin intermediul lui Radu Duda


Neagu Djuvara. Trei vieți, 100 de ani, 500 000 de cărți, milioane de cititori

Pagina 1 din 1
Tag-uri: neagu, djuvara, muritStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate