Muntenii, terorizati de ghetarii de pe Bistrita

Cateva sute de sateni din comunele nemtene Poiana Teiului si Farcasa, situate in zona numita Valea Muntelui, nu mai au liniste, gospodariile fiindu-le amenintate de un pod imens de gheata format pe cursul raului Bistrita.

Acesta se intinde pe aproximativ 18 kilometri, iar inaltimea blocurilor este cuprinsa intre unu si cinci metri. Desi situatia este monitorizata non-stop de catre autoritati, fiind intocmite planuri de avertizare si evacuare a satenilor, oamenii sunt panicati.

„Unde sa pleci in toiul iernii? Si cum sa-ti lasi agoniseala la voia sortii? Dar, daca o fi cazul, o sa trebuiasca sa plecam. Noi  ne-am obisnuit ca de cum da iarna sa nu mai avem pace. Doar cu credinta in bunul Dumnezeu vom trece si peste iarna asta ca, daca se rup ghetarii, ne sterg de pe fata pamantului“, ne-a spus Vasile Sarma, de 71 de ani, din Farcasa.

Dinamitari inutile

De altfel, 17 gospodarii din satele Poiana Teiului si Topoliceni si doua din Farcasa au beciurile inundate. Si santierul Antreprizei de Constructii Hidroenergetice din Poiana Teiului a fost acoperit de ape. Localnicii se roaga sa fie frig, pentru ca o eventuala incalzire brusca a vremii ar putea duce la dislocarea podului de gheata si la inundarea gospodariilor, asa cum s-a mai intamplat in zona.

„Deocamdata prognozele meteo tin cu noi. Nu se anunta mari variatii de temperatura. Speram sa trecem cu bine peste situatia care a aparut de la finalul anului trecut“, a declarat Petru Biia, primarul comunei Poiana Teiului.

In ultima zi a anului 2007, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au detonat portiuni din ghetar in satul Topoliceni pentru a crea un canal in mijlocul raului, destinat scurgerii apei. Au fost utilizate 22 de kilograme de trotil si 34 de capse electrice, dar in zadar. Fenomenul care se petrece pe Valea Muntelui este cauzat de nefinalizarea lucrarilor hidroenergetice de amenajare a Bistritei, in zona Poiana Teiului-Borca, incepute inainte de 1989.

In noiembrie anul trecut, Guvernul a alocat 50 milioane de lei pentru amenajari hidrotehnice in zona. Lucrarile vor demara in primavara, dar pana atunci oamenii nu pot uita ca in anii din urma au avut parte de inundatii in toiul iernii. Cele mai grave au fost pe 1 ianuarie 2003, cand ghetarii s-au revarsat peste Farcasa si Poiana Teiului. Circa 150 de gospodarii au fost afectate, iar trei tineri au murit striviti de gheata.