Aproape 60% dintre bucureşteni se simt stresaţi, principalul motiv fiind munca peste program, arată un studiu realizat în octombrie pe un eşantion de 3.300 de persoane cu vârsta între 20 şi 45 de ani, din 15 clădiri de birouri din Capitală.
51% dintre bucureşteni afirmă că lucrează peste zece ore pe zi. Orele suplimentare afectează şi viaţa de familie a 40% dintre participanţii la studiu care primesc reproşuri de la cei dragi pentru că lucrează prea mult.
De asemenea, 39% dintre bucureşteni au afirmat că lucrează şi de acasă. „Din cauza stresului, 42% dintre bucureşteni visează în timpul somnului sarcinile pe care n-au apucat să le rezolve la serviciu, iar 47% dintre ei îşi imaginează frecvent că îşi iau şeful la palme“, a declarat Cristina Popescu, director de relaţii publice la Romtelecom, compania care a realizat cercetarea.
Aceasta mai arată că 66% dintre participanţi se destresează uitându- se la televizor, citind sau stând la calculator, iar 31% fac mişcare, în special în aer liber. „În general, stresul la job este cauzat de atmosferă, de conflictele interpersonale, de cerinţ ele impuse sau greu de realizat sau de riscul de a pierde serviciul“, a afirmat Mihai Popa-Radu, managing partner la „Seeds for Succes“.
Pentru că decembrie este cea mai stresantă lună din an, Romtelecom a lansat campania „Stresu’ interzis“. Astfel, o echipă de „destresori“ va organiza, în primele trei zile ale săptămânii viitoare, minispectacole în staţiile de metrou sau autobuz foarte aglomerate. Cei care lucrează la birou pot accesa site-ul www.antistresu.ro, unde îşi pot vărsa nervii pe un personaj care întruchipează stresul din viaţa lor.
Cei care vor să scape de stres au şi alternative. „Scrieţi zilnic pe o foaie zece motive de gratitudine care vă vor ajuta să vă daţi seama de câte lucruri bune aveţi parte. De regulă, omul reţine eşecurile, dar uită realizările“, a adăugat Mihai Popa-Radu.
Dieta, sportul şi optimismul sunt de asemenea metode prin care puteţi preveni stresul nociv.