Munca la negru: un om a murit la locul de muncă şi a fost transportat acasă pentru a ascunde accidentul

Munca la negru: un om a murit la locul de muncă şi a fost transportat acasă pentru a ascunde accidentul

Un bărbat a făcut infarct la locul de muncă. Acesta muncea la negru şi a fost imediat transportat acasă, însă când a ajuns salvarea, bărbatul murise. Asupra celor întâmplate a fost deschisă o anchetă şi investigatorii vor să clarifice acum dacă lucrătorul român a fost dus pentru a se întinde sau a fost luat de la locul de muncă tocmai pentru a evita ca adevărul să iasă la iveală.

Ioan Pușcașu, în vârstă de 47 de ani, din Botoşani a făcut infarct şi a murit.

Bărbatul muncea la negru în serele din Carmagnola, provincia Torino. Acesta lucra câte 10 ore pe zi, cu 4 euro pe oră. De mai mulți ani, venea în fiecare vară să muncească în sere, pentru a strânge bani să-şi termine casa din România.

În sere, vara ajunge la temperaturi de 50 de grade, iar muncitorii la negru nu au nicio protecție. Pe 17 iulie, Ioan Pușcașu a murit la locul de muncă şi a fost imediat transportat acasă, relatează gazetaromaneasca.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul s-a petrecut în Piemonte, la Carmagnola, localitate faimoasă pentru Festivalul Ardeiului.

Colegii susţin că bărbatul a acuzat o puternică durere în piept și apoi s-a prăbuşitla pământ. În acea zi, românul culegea ardei într-o seră în care temperatura, deja foarte mare, devenise și mai insuportabilă din cauza caniculei din acea perioadă.

Înainte de chemarea ambulanței, a fost dus acasă, în locuința sa din apropierea serelor. Asupra celor întâmplate, inspectorii de muncă de la Spresal și carabinierii din Moncalieri au deschis o anchetă.

Pe 12 august a fost trimis la Procuratura din Asti un raport detaliat privind cele întâmplate în acea zi. Investigatorii doresc să clarifice dacă lucrătorul român a fost dus pentru a se întinde saua fost luat de la locul de muncă tocmai pentru a evita ca adevărul să iasă la iveală.

Cert este că atunci când a ajuns ambulanța la fermă, românul era deja mort de o oră și jumătate, potrivit unor martori. Cumnatul lui Ioan lucrează şi el la negru, la aceeași întreprindere agricolă.

Munca prestată de român

Ioan Pușcașu lucra din 2008 în fiecare vară pe câmpurile din Carmagnola, pentru puțin peste 4 euro pe oră, la negru, fără urmă de contract. O plată nepotrivită pentru cele 9 sau 10 ore pe zi în serele sufocante, unde temperatura putea depăși chiar și 50 de grade.

Bărbatul venea la sora sa în Italia și dorea să se întoarcă în localitatea natală, la Botoșani, pentru a-și termina casa cu ceea ce strângea din muncă, însă în seara de 17 iulie a fost găsit fără viață, secerat de un stop cardiac. Era acasă, în locuința din apropierea fermei.

Potrivit reconstituirii anchetatorilor, muncitorul agricol nu era acasă când i s-a făcut rău, însă versiunile furnizate de martori sunt total opuse. Un întreprinzător agricol din zonă, care a declarat că-l cunoaște pe Pușcașu «numai din vedere», a recunoscut că l-a găsit prăbușit pe stradă și că l-a urcat în mașină pentru a-l duce la ferma unde acesta locuia cu cumnatul său. Când au fost chemați salvatorii, deja era prea târziu.

În schimb câțiva amici susțin că Ioan lucra tocmai pentru acel întreprinzător şi că în seara de 17 iulie l-ar fi găsit prăbușit în fața serelor sale.

Patronul ar fi cerut apoi ajutorul rudelor și cunoscuților pentru a încerca să elimine orice urmă de noroi de pe corpul său, a-l îmbrăca cu haine curate și a-l duce într-o curte pentru o adevărată punere în scenă. Ancheta va stabili care este adevărul.

Îşi plătea chiria muncind pentru proprietarul fermei unde locuia

Giovanni, cum îl numeau toți, trăia într-o dependință a unei mari ferme, înconjurată de străzi neasfaltate și lanuri de porumb.

Chiria o plătea muncind pentru proprietarul fermei și îngrijind animalele. Nu avea permis de conducere, se deplasa cu o veche bicicletă și adora să pescuiască pe Pad. Pe 2 august ar fi împlinit 47 de ani și își programase să meargă la mare cu prietenii.

«Giovanni era un băiat de treabă și nu merita un asemenea sfârșit. Și-a rupt spinarea pe câmpuri timp de 7 ani fără a vedea vreun contract, dar nu s-a plâns. Reușea să facă să-i ajungă ceea ce primea», spun cu disperare amicii lui Ioan Pușcașu.

 

La început erau plătiţi cu  plăteau 3,5 euro pe oră, apoi au ajuns la 4,5 euro.

"Aici cheltuielile nu sunt mari și reușeam să facem așa încât să ne fie de ajuns ceea ce ne dădeau. Dar acum nu mă mai întorc pe acele câmpuri", a declarat  Dragoș Văcăreanu, 40 de ani, cumnatul lui Ioan Pușcașu.

La Botoșani, orașul lor, nu este de lucru și aici sperau să-și construiască o viață mai bună. Dragoș a ajuns muncească pentru câțiva euro pe oră,  de la 7 la miezul zilei și apoi de la 17 până la apus.

La fel ca Ioan, a sosit la Torino după o călătorie de 36 de ore cu autocarul. În fiecare an, în noiembrie, Ioan și cumnatul său se întorceau în țară:

«Iarna nu era de lucru pentru noi, așa că merita să stăm cu familiile noastre. Apoi se reîncepea în februarie odată cu primele însămânțări. Anul acesta munca s-a diminuat și Ioan nu a câștigat nimic o perioadă. Prefera să-mi lase mie turele, pentru că eu am o familie».  

Moartea lui Ioan arată ce se întâmplă cu cei care muncesc la negru pe câmpurile din provincia torineză. Muncitori sunt exploatați pe câmpuri la doi pași de Torino pentru bani puţini, fără contract și fără protecții, surpotând ture de muncă ucigătoare, temperaturi insuportabile sub sere din nailon cu lungimi chiar și de 200 de metri, conform sursei citate.

În urma controalelor efectuate în urma morții muncitorului agricol român, a ieșit la lumină că intreprinderea angajează străini fără contract de muncă.

Proprietarul întreprinderii agricole ar fi plătit apoi înmormântarea bărbatului și transportarea corpului și familiei în România.

”Dar toate acestea nu sunt de-ajuns.  Nu se poate continua astfel. Episoade precum acesta ridică vălul de deasupra unei chestiuni pe care nimeni nu vrea să o înfrunte: și în Piemonte există caporalat. Însă a venit momentul să se spună gata muncii la negru”, atacă Denis Vair, secretar provincial Flai Cgil.

Sindicatul lucrează pentru prezentarea unei legi regionale, așa cum s-a întâmplat în Puglia și Basilicata, care să recunoască și să pedepsească ca infracțiune formele de caporalat, adică fenomenul infracțional care are ca obiect exploatarea forței de muncă.

”Să nu ne ascundem în spatele degetului. Mulți muncitori lucrează în condiții inumane și aceast lucru nu mai este o suspiciune, ci o certitudine. Trebuie să lucrăm pentru ca această problemă să fie rezolvată pentru a preveni cazuri precum acestea care produc amărăciune și multă furie De câțiva ani sindicatul lucrătorilor din agricultură de la Cgil continuă aceste campanii împotriva exploatării muncii pe câmpurile piemonteze. Este tot mai necesară o lege regională pe această temă”, afirmă Vair

Consilierii regionali de la Movimento 5 Stelle, Paolo Mighetti și Mauro Campo, solicită o intervenție a Regiunii:

"Episoade precum acesta amplifică urgența unei luări în vedere a problematicii legate de muncitorii agricoli. În lunile trecute am propus o extindere a utilizării ”bonurilor de muncă” și a consultațiilor medicale obligatorii la începutul sezonului".