Munaf a primit 10 ani de închisoare

Cazul „Răpirea de la Bagdag“ şi-a găsit vinovaţii.

După ce Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare, cel considerat complicele său în răpire, Mohammad Munaf, a fost trimis după gratii timp de 10 ani.   Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au mai decis ca acesta să le ofere fiecăruia din cei trei jurnalişti, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, despăgubiri în valoare de 2 milioane de euro. Decizia de ieri nu este una definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În fapt, sentinţa magistraţilor de la Curtea de Apel este a doua pe care Munaf o primeşte, în acelaşi proces. Trimis, în lipsă, la închisoare pentru 10 ani în România, acesta mai „are la activ“ o condamnare la moarte, în Irak, proces aflat, în prezent, în stadiul de rejudecare.

De altfel, aceleaşi declaraţii (date de o serie de martori protejaţi), care l-au salvat de la moarte în Irak, i-au semnat practic condamnarea din România. Este vorba despre mărturiile apărute, surprinzător, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel, aceleaşi care dispăruseră din dosarul de la Bagdad şi determinaseră, implicit, magistraţii irakieni să anuleze pedeapsa cu moartea.   Condamnat, dar nu şi audiat Decizia de ieri se situează practic la jumătatea intervalului cerut de fiecare dintre părţile implicate în proces. La ultimul termen, procurorul de şedinţă solicita, în concluziile finale, condamnarea lui Munaf la „o pedeapsă orientată spre maximum posibil“, după modelul Omar Hayssam.

În replică, apărătorul lui Munaf declara că s-ar putea merge chiar şi pe achitare în cazul clientului său. La final, întregul proces a părut, mai degrabă, un lung joc de pingpong, în care autorităţile române şi cele irakiene au dat impresia că nu vor decât să-şi paseze responsabilitatea.

Nici până astăzi, Munaf nu a fost audiat de o instanţă românească, mărturia sa fiind prinsă în traseul birocratic Curtea de Apel - Ministerul Justiţiei - autorităţile irakiene.