Justiția europeană a dat o puternică lovitură campaniei demarată de Comisia Europeană împotriva evaziunii fiscale a multinaționalelor. Conform legii europene, marile companii vor avea dreptul să-și păstreze facilitățile facilitățile fiscale, printre care se numără și transferarea profiturilor în paradisurile fiscale.
Judecătorii europeni au dat, joi, o posibilă lovitură campaniei demarată de Comisia Europeană împotriva evaziunii fiscale a multinaţionalelor, după ce au anulat un ordin al executivului comunitar împotriva unei facilităţi fiscale acordată de Belgia pentru un număr de aproximativ 35 de mari companii, transmite Reuters, informează agerpres.ro
Campania împotriva evaziunii fiscale demarată de comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager a inclus un ordin pentru ca Irlanda să recupereze ajutoare în valoare de 13 miliarde euro de la Apple precum şi către Luxemburg să recupereze 30 milioane euro de la Fiat Chrysler, 250 milioane euro de la Amazon şi aproximativ 120 milioane euro de la Engie. De asemenea, Olandei i s-a spus că trebuie să recupereze 20-30 milioane euro de la Starbucks.
„Tribunalul General anulează decizia Comisiei cu privire la scutirile de taxe acordate de Belgia...Comisia a considerat în mod greşit că sistemul belgian referitor la profitul excesiv al companiilor multinaţionale constituie o schemă de ajutor de stat", a anunţat Tribunalul de la Luxemburg.
Cazul a implicat compania industrială olandeză Magnetrol şi Belgia care au sesizat Tribunalul General de la Luxemburg după ce în anul 2016 Comisia Europeană a ordonat Belgiei să recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilităţi fiscale. Această schemă permitea companiilor să îşi reducă taxele plătite cu 50 până la 90%.
Deocamdată nu este clar ce impact va avea decizia Tribunalului General, cea de a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), ar putea să o aibă asupra altor cazuri. Experţii juridici vor analiza cu atenţia decizia în cazul Belgiei.
Separat, miniştrii Finanţelor din micile state membre ale Uniunii Europene s-au opus marţi unui plan destinat limitării puterilor guvernelor de a bloca reformele UE în domeniul taxelor. Multe din aceste state îşi apără dreptul de a decide asupra propriilor lor legi în domeniul taxelor şi de a atrage companii străine prin oferirea de stimulente fiscale.
Măsurile, propuse de Comisia Europeană în luna ianuarie 2016 fac parte dintr-o campanie împotriva multinaționalelor care utilizează diverse portițe legislative pentru a plăti taxe mai mici. Printre măsurile adoptate de statele UE se numără acordarea de puteri guvernelor pentru a taxa profiturile mutate de companiile cu sediul în UE în țările cu taxe reduse, unde nu au nicio activitate reală de afaceri, precum și de a taxa activele dezvoltate în UE și ulterior transferate în afara blocului comunitar, o soluție utilizată deseori de multinaționale pentru a evita plata taxelor pentru drepturile de proprietate intelectuală.