Mulți cunosc rețeta clasică de cozonaci, dar o româncă, specialistă în dulciuri, a reinventat-o. Rezultatul este delicios

Mulți cunosc rețeta clasică de cozonaci, dar o româncă, specialistă în dulciuri, a reinventat-o. Rezultatul este delicios

O rețetă de cozonac este prezentată de o româncă specialistă în dulciuri, care și-a deschis o afacere în acest domeniu. Rezultatul este încântător și de Paște, și de Crăciun.

Joia din Săptămâna Mare, ziua în care în casele românilor miroase a cozonac. Desertul străvechi, cel mai popular în perioada sărbătorilor, la noi în țară. Chiar dacă, în ultimii ani, multe gospodine au renunțat să frământe cozonaci, din lipsă de timp, alegând să-i cumpere, destule femei vor să pregătească una dintre vedetele mesei de Paște cu mâna lor.

Vasilica Pălălae a revenit în țară după ce a petrecut 11 ani în Italia, și s-a gândit să pună la punct o mică afacere prin care să fructifice pasiunea sa pentru pregătitul deserturilor.

A lucrat în Italia și a revenit în țară pentru a deschide o afacere cu dulciuri. Cozonacul e la loc de cinste

„În Italia, în fabrică mai lucrau şi alţi români, dar erau şi italieni. Toţi apreciau dulciurile făcute de mine şi aş putea spune că italienii le preferau pe cele româneşti. Eu am încercat mereu să diversific, să schimb reţetele, să adaug arome noi, să combin gusturile. După 11 ani de stat printre străini, am decis să pun punct şi să mă întorc alături de familia mea, alături de nepotul meu, de părinţi, să mă bucur de ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am văzut că oamenii caută foarte mult preparatele făcute în casă, reţetele cu care au fost obişnuiţi din copilărie, pregătite cu ingrediente naturale şi care au gust adevărat. Aşa a pornit ideea de a prelua comenzi şi de a începe această activitate”, a spus Vasilica Pălălae, conform Agerpres.

Pregătește cozonaci din copilărie, iar în ultimii ani s-a gândit să reinventeze rețeta clasică. Astfel obține rezultate delicioase, fără cusur chiar și pentru cei mai pretențioși gurmanzi.

Rețeta care nu dă greș nici de Paște, nici de Crăciun

Pentru doi cozonaci e nevoie de un kilogram de făină, 100 de grame de drojdie, nucă măcinată din belşug, cacao, rahat, mac sau stafide, lapte, 10 ouă, zahăr, unt şi ulei. Cozonacul pregătit de Vasilica Pălăele este unul special, cu aluat opărit. Trei linguri de făină şi un pahar de lapte fierbinte se amestecă până iese o pastă. Se lasă la răcit şi se adaugă drojdia. Aceasta e maiaua în care se adaugă apoi restul ingredientelor.

„Eu frământ aluatul o dată, îl las să crească o oră, după o oră îl mai frământ încă o dată şi îl mai las la dospit. Apoi pun umplutură, îl aşez în tăvi şi îl mai las o oră să crească frumos. Pentru ca totul să iasă bine sunt câteva reguli ce trebuie respectate. În primul rând, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Eu le scot de seara de la rece şi dimineaţa când mă apuc de frământat sunt numai bune. Făina trebuie bine cernută, de două - trei ori, să fie afânată, iar în bucătărie trebuie să fie cald. La cozonac este, ce-i drept, puţină muncă, dar dacă vrei ceva bun şi de calitate nu se poate fără muncă. Pentru mine să fac dulciuri este o pasiune, îmi place să stau în bucătărie, iar când faci cu drag ceea ce faci, rezultatele sunt pe măsură”, a povestit gospodina.