Mulţescu şi Motroc se prăjesc la peste 50 de grade Celsius

Negăsindu-şi loc în Liga I, fostul dinamovist şi fostul rapidist au luat calea petrodolarilor.

La arabi, antrenorii români trebuie să lucreze cu fotbalişti care se înfometează cu bună ştiinţă. De mai bine de o lună, în peisajul fotbalistic din Arabia Saudită a apărut o minicolonie românească. Undeva, în centrul Peninsulei, în plin deşert, la Buraidah, patru conaţionali încearcă să facă minuni cu o echipă mică, Al Taawon. "Şef de trib" acolo este cunoscutul antrenor Gheorghe Mulţescu, care îl are ca adjunct pe Florin Motroc, fost jucător la Rapid. Alături de cei doi se mai află un preparator fizic, Ionel Colonel, şi un antrenor cu portarii, Valentin Covaciu.

Cei patru români continuă la Buraidah munca începută de tandemul Grigore Sichitiu - Sorin Cernea, care în primăvară a reuşit promovarea în prima ligă cu Al Taawon, după 14 ani!

Dincolo de şocul întâlnirii cu o societate total diferită de cea europeană, românii au în temperaturile extrem de ridicate cel mai redutabil adversar. "Când am venit aici erau 58 de grade Celsius. Acum e mai răcoare. Sunt 50 de grade Celsius", povesteşte, glumind, Florin Motroc.

Al Taawon nu e o echipă de calibrul granzilor Al Hilal (formaţia lui Mirel Rădoi), Al Nasr (grupare antrenată de Walter Zenga şi unde evoluează Ovidiu Petre şi Răzvan Cociş) sau Al Shabab. La sfârşitul săptămânii trecute, formaţia aflată pe mâna românilor s-a bătut de la egal la egal, în prima etapă de campionat, cu Al Hilal, în faţa căreia a pierdut la limită, scor 0-1.

"Gerets e mulţumit de Rădoi"

"Ne-am dat autogol în minutul şapte, după care am alergat după egalare. Am avut câteva ocazii incredibile de a marca, chiar şi o bară, dar mingea n-a vrut să intre în poartă. Preşedintele nostru a venit după meci şi ne-a mărturisit că a fost impresionat de joc, dar asta nu ne-a încălzit cu nimic. Oricum, suntem mulţumiţi de echipă, având în vedere că lumea arabă e în sărbătoarea Ramadanului. Aici, niciun arab nu bea şi nu mănâncă de la 5.00 până pe la ora 18.30. Nici nu ştiu cum pot să alerge băieţii ăştia", povesteşte Motroc.

În lot nu sunt decât trei străini, un macedonean, un ivorian şi un iordanian. Contra celor de la Al Hilal n-a evoluat decât ultimul, care ţine şi el Ramadanul! Suspendat, Mirel Rădoi nu a jucat şi nici nu a fost prezent la stadion, preferând să vadă meciul la televizor.

"Am vorbit cu belgianul Eric Gerets, antrenorul de la Al Hilal. Mi-a zis că e foarte mulţumit de Rădoi, despre care a mai spus că este superprofesionist", concluzionează Florin Motroc.

"La ce călduri am îndurat aici, sunt bun de joc, deşi sunt trecut de 40 de ani. Mă menţin într-o formă excelentă.“, FLORIN MOTROC, antrenor secund la Al Taawon

NUME MARI

În competiţie cu Gerets, Sollied şi Zenga

În timp ce banii s-au împuţinat în fotbalul european, campionatul Arabiei Saudite a devenit în ultimii ani un adevărat El Dorado pentru antrenorii cu nume. Aceştia sunt dispuşi să meargă la cele mai exotice formaţii şi depăşesc orice fel de impedimente întâlnite în restrictiva lume arabă doar pentru a pune mâna pe contracte cu multe zerouri.

În acest moment, în Peninsulă activează belgianul Eric Gerets, la Al Hilal, norvegianul Trond Sollied, la Ahli Jeddah, portughezul Manuel Jose, la Ittihad Jeddah, italianul Walter Zenga, la Al Nasr, croatul Zlatko Dalici, la Al Faisaly. Gheorghe Mulţescu nu e singurul tehnician român în Arabia Saudită.

La Al Ettifaq, "principal" este Ion Marin, fost coechipier cu Gheorghe Mulţescu la Dinamo din anii ’80, iar ajutorul său este Gică Mihali, fost component al Generaţiei de Aur.

CONDIŢII NORMALE

N-au vile cu piscină, ci stau în apartamente

Luxul orbitor despre care se tot vorbeşte că există în lumea arabă nu este la îndemâna românilor de la Al Taawon. Dacă Gerets, Zenga ori Sollied au la dispoziţie case cu piscine şi multe alte facilităţi, Mulţescu şi ceilalţi conaţionali locuiesc în apartamente puse la dispoziţie de club. Nu fac însă nazuri.

"L-am mânia pe Dumnezeu dacă ne-am plânge de ceva", explică acelaşi Motroc, cel care a redevenit un iscusit bucătar de la sosirea în Arabia Saudită. "Mâncăm salate, carne de pui, peşte. Nea Gigi (n.r. - Mulţescu) nu prea găteşte. Cu asta mă ocup eu", mai zice Motroc.

Deşi este trecut de 40 ani, fostul jucător de la Sportul Studenţesc, Rapid şi Şerif Tiraspol şi-a păstrat silueta din perioada în care era jucător în activitate.