Evenimentul Zilei > Actualitate > Mugur Isărescu, posibil colaborator al Securității. Cum a fost deconspirat?
Mugur Isărescu, posibil colaborator al Securității. Cum a fost deconspirat?

Mugur Isărescu, posibil colaborator al Securității. Cum a fost deconspirat?

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, ar fi fost colaborator al Securității.

Jurnaliștii de la Ziare.com susțin că această calitate de colaborator cu fosta Securitate a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost stabilită de CNSAS, care va trimit cauza la Curtea de Apel București.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) – 1 persoana”, se arata în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecuta a Colegiului.

Mai multe surse din CNSAS ar fi confirmat deja pentru  Ziare. com că acest punct trei al comunicatului de presă se referă la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Același scandal a fost la un pas de începe și anul trecut când Gheorghe Piperea, avocat, a cerut CNSAS printr-o asociație pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat în trecut cu Securitatea.

Direcția de investigații a CNSAS a prezentat concluziile verificării în arhive, iar Colegiul a întocmit și votat, săptămâna trecută, nota de constatare trimisă Curții de Apel București pentru a fi confirmată sau infirmată.

Daniel Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a fost contactat de jurnaliștii Ziare.com pentru a oferi o primă reacție cu privire la aceste acuzații, dar a refuzat să comenteze incidentul, susținând că „este o chestiune personală a șefului său, nu una instituțională”.

În anul 2017, un alt ziar din România a scris despre Mugur Isărescu că ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod Manole, dar CNSAS nu a avut posibilitatea de a confirma aceste informații întrucât Parlamentul nu modificase legea existentă la acest moment, guvernatorul BNR fiind exclus de pe lista persoanelor care pot fi verificate în arhive pentru această „poziție de colaborator”.

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din BNR au spus, la vremea res­pectivă (2017), că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale la aceste acuzaţii a fost dat în cadrul unui interviu publicat în Jurnalul Naţional.

În interviul respectiv, şeful BNR arată: „Activitatea mea de dinainte de 1989 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (…); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc.

Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (…)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate.

Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă, din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat.

Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: