Mugur Isărescu este chemat în Parlament, DIICOT, trimis la Consiliul Concurenței. Creșterea dobânzilor la credite a dinamitat și lumea politică

Mugur Isărescu este chemat în Parlament, DIICOT, trimis la Consiliul Concurenței. Creșterea dobânzilor la credite a dinamitat și lumea politică

Daniel Zamfir, senator ALDE, i-a transmis public, ieri, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, că va fi chemat la audieri, la sfârșitul lunii ianuarie, în Comisia Economică din Parlament, în legătură cu indicele ROBOR.

Președintele Comisiei economice din Senat susține că ROBOR crește cu buna știință a guvernatorului BNR, după ce este „aranjat” de băncile comerciale. „Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi toţi autorii implicaţi. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir.

 

A treia oară e cu noroc

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberal-democratul l-a mai chemat pe Isărescu în Comisia economică a Senatului la finalul anului trecut, însă fără prea mare succes. De asemenea, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, l-a invitat la discuții pe guvernatorul BNR, însă a fost refuzat. Zamfir a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că Isărescu este obligat să se prezinte în Parlament, deși nu a mers în 2018 și nu a răspuns nici invitației lui Teodorovici. „În Parlament e un cadru cât se poate de formal, nu are de ce să nu vină. Există o decizie a CCR care spune că orice persoană e obligată să vină în Palrlament să dea explicații în legătură cu instituțiile publice. Sunt convins că va trage de timp, dar nu va putea evita. Nu mai putem să fim în aceeași logică cu Kovesi. Nu cred că guvernatorul BNR va încălca o decizie a CCR”, a spus Zamfir.

 

Simpatiile politice ale lui Isărescu

Senatorul ALDE are întrebările pregătite pentru momentul în care guvernatorul BNR va ajunge în Comisa economică. „BNR intervine în cursul valutar? Creşterea de zilele acestea a cursului valutar este sau nu cu intenţie din partea BNR? Răspunsurile le vom afla, sper, la audierea domnului Isărescu la Comisia economică”, a spus parlamentarul ALDE.

 De asemenea, Zamfir se întreabă dacă Isărescu acționează în funcție de simpatiile politice pe care le are. „Eu am constatat că atunci când vrea să scadă ROBOR-ul îl scade, când nu, nu. Mugur Isărescu a intervenit arunci când a vrut să-l scape pe Băsescu, a scăzut ROBORul. Mă întreb, acum nu-i place Guvernul Dăncilă și lasă ROBOR să crească? ROBOR este aranjat de bănci și BNR știe lucrul acesta. La fel se întâmplă și cu cursul valutar”, a declarat senatorul pentru Evenimentul zilei.

 

Investigațiile trecutului

Daniel Zamfir a prezentat, ieri, o serie de documente cu date despre ROBOR și un raport al Consiliului Concurenței, încheiat acum câțiva ani, despre care susține că ar fi fost mușamalizat. „Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspundere și nici nu a fost clasată, din lipsă de probe. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar”, a declarat Zamfir.

Senatorul a adăugat că DIICOT poate începe investigațiile deoarece sunt suficiente probe în raportul prezentat. „ Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competența sa, poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenței” a spus Zamfir. Senatorul a explicat cum este calculat și influențat ROBOR de către băncile comerciale. „Astăzi ROBOR se calculează în felul următor - 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotație la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bănci. După acele 15 minute veți constata că dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practici și prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcție de tranzacțiile care se fac și nu în funcție de cotații, pentru că veți vedea că sunt bănci care cotează intenționat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a spus Zamfir.

Așteaptă invitația

Purtătorul de cuvând al BNR, Dan Suciu, a declarat ieri că guvernatorul BNR va aștepta invitația președintelui Comisiei economice a Senatului, o va analiza și dacă va considera că poate să răspundă la întrebări, va merge în Parlament. Suciu a transmis că BNR nu intervine în piață și că documentele prezentate de Zamfir nu sunt realiste. „Eu nu am înțeles mare lucru din intervenția domnului Zamfir. Am văzut un lung șir de confuzii, de greșeli și manipulări. Nu înțelege mecanismul de funcționare al pieții. Ce documente a prezentat? Domnul Zamfir nu vrea să țină cont de legea privind funcționarea BNR. Este un culoar de variație al ROBOR. Evident că determinăm culoarul, dar nu intervenim în piață. Asta este piața în care variază ROBOR. Sunt lucruri din 2008 pe care Consiliul Concurenței le-a investigat. Introducerea explicită a ROBOR în calculul ratelor s-a făcut în 2010 prin OUG” a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

 

Ultimele creșteri

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut, la finalul săptămânii trecute, cu 0,03 puncte procentuale, până la 2,93 la sută pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. În perioada similară a anului trecut, respectiv 18 ianuarie 2018, indicele era 1,98 la sută pe an. În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a crescut vineri cu 0,02 puncte procentuale, la 3,22 la sută pe an. ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale era de 3,34 la sută pe an. Indicele ROBOR la 12 luni a câştigat 0,01 puncte procentuale, ajungând la 3,45 la sută.