Riscul unei "aterizări dure" a economiei - o scădere bruscă a creşterii economice sau chiar recesiune - este limitat, iar avansul economic se va apropia în următorii ani de potenţialul evaluat de banca centrală la circa 6% pe an, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.
Acest pericol este încă prezent atât timp cât se menţine un decalaj însemnat între deficitul de cont curent şi finanţarea acestuia prin intrări de investiţii străine directe, crede guvernatorul. În ceea ce priveşte creşterea în următorii ani, Isărescu comentează: „Fără îndoială că o serie întreagă de alţi factori vor acţiona asupra creşterii economice de anul viitor, situând-o peste sau sub 6%: evoluţia preţului petrolului, calitatea anului agricol, amplificarea eforturilor pentru dezvoltarea infrastructurii, dar şi a celor pentru a crea condiţii de creştere mai rapidă a productivităţii muncii sau volumul investiţiilor străine“.
În primul trimestru al anului curent, România a înregistrat o creştere a produsului intern brut (PIB) de 8,8%, în timp ce în trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%. În ceea ce priveşte posibilitatea ca agenţiile de rating să retrogradeze ratingul României, guvernatorul a arătat că, deşi nu crede într-un astfel de scenariu, principalul factor de risc rămâne tot deficitul de cont curent. În opinia oficialului BNR, la finele anului, deficitul extern va fi limitat la 14% din PIB, şi nu la 15%-16% din PIB, cum estimează unii analişti.
AVERTISMENT
Construcţiile, un sector „încins“
Isărescu crede că, în agricultură, creşterea semnificativă a producţiei s-a datorat în principal factorilor naturali şi nu avem semne de supraîncălzire. Dimpotrivă, preţurile majorităţii produselor agricole sunt în scădere, iar factorii de producţie, în special pământul, dar şi forţa de munca, sunt în mod evident subutilizaţi. În domeniul construcţiilor, alt contributor major la performanţa economică din acest an, sunt semne vizibile de supraîncălzire. Există o lipsă cronică de forţă de muncă, creşteri substanţiale ale preţurilor materialelor de construcţii şi creşteri de salarii. Supraîncălzirea reprezintă o dezvoltare ce depă- şeşte substanţial potenţialul de creştere, fapt care duce la supralicitarea factorilor de producţie, îndeosebi la cronicizarea lipsei de forţă de muncă.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: "O creştere economică de 6% pe viitor constituie o performanţă remarcabilă. Nu înseamnă că nu-i vom auzi pe unii analişti spunând, dacă sporul PIB se va diminua în viitor de la 9% la 6%, că rata de creştere s-a prăbuşit cu 33%."