Acum s-a aflat de ce Iurie Roșca s-a sucit peste noapte, lucru care a mirat pe mulți dintre prietenii săi politici de pe ambele maluri ale Prutului.

În decembrie 2004 pe numele lui Iurie Roșca erau deschise două dosare penale. Un dosar pe proprietățile pe care le avea în Chișinău și altul pentru importul de bani falși. Și atunci a trebuit să aleagă, ori merge la pușcărie, ori îl votează pe Voronin. Așa s-a întâmplat și cu Vlad Filat. Ei, ca să te aibă în cârlig, te murdăresc, Ei l-au inclus în sistem, în joc”, a mărturisit Valentina Cușnir.

Valentina Cușnir a fost deputat în parlamentul Republicii Moldova între 2005-2009 ales pe listele Partidului Popular Creștin Democrat. După ce și-a încheiat mandatul s-a stabilit în Italia unde muncește și astăzi.

„Am plecat în Italia pentru că după ce am fost deputat,  aștia care au venit după 2009, nu mi-au acordat un loc de muncă prevăzut de lege. Nu aveam cu ce mă duce la judecată să mă judec cu toți coloneii aștia de la MAI. Mergeam pe jos pentru că nu aveam 2 lei să plătesc la troleibuz”, a povestit Valentina Cușnir, în emsiunea “Ora cu personalitate” de la Radio Chișinău.

În anul 1988, Iurie Roșca a fost ales membru al grupului de inițiativă al Mișcării Democratice din Moldova, iar în 1989 devine unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova.

După ce în perioada 1989-1994 a deținut funcția de Președinte executiv al Frontului Popular Creștin Democrat din Moldova, la congresul al IV-lea al acestui partid din aprilie 1994 este ales în calitate de Președinte, fiind reales apoi în această funcție la congresul al V-lea din 1996 și la congresul al VI-lea din 1999.

Între anii 1994-2009 a fost deputat al Partidului Popular Creștin-Democrat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost membru al Biroului Permanent al Parlamentului și președinte al Fracțiunii FPCD, ulterior PPCD (1994-1998), vicepreședinte al Parlamentului și președinte al Comisiei de anchetă a Parlamentului, în vizorul căreia s-au aflat cazurile de corupție și de deturnare ilicită de fonduri (1998-2001).

În anul 1999 a obținut admiterea Partidului Popular Creștin Democrat în Internaționala Democrat Creștină (IDC), fiind ales ca membru cu drept de vot în Biroul Politic al IDC.

Pe 4 aprilie 2005, cei 11 deputați a Partidului Popular Creștin Democrat, condus de Iurie Roșca, au votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

La data de 8 aprilie 2005 este ales în funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Partidul condus de el nu a mai intrat în Parlament după alegerile din aprilie și iulie 2009. La data de 16 iunie 2009 este numit în funcția de viceprim-ministru, prin decretul Președintelui Republicii Moldova. A demisionat din funcție la 14 septembrie 2009. Din anul 2012 deține funcția de președinte al "Universității Populare".

Iurie Roșca a devenit între timp adept al ideologului preferat de Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, care spune despre Roșca că este „prietenul Rusiei” și un „promotor activ al identității moldovenești”.[