Motivul real al divorțului dintre Tăriceanu și Meleșcanu. Șeful Senatului a spus tot

Motivul real al divorțului dintre Tăriceanu și Meleșcanu. Șeful Senatului a spus tot

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat joi că atunci când liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a propus ieşirea formaţiunii de la guvernare, a crezut, alături de colegi, că motivul este legat de candidatura acestuia la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, ulterior aflând „de pe diverse culoare” că nu va fi aşa, informează Agerpres.

„Pe ce motiv s-a ieşit de la guvernare? Poate să ne spună cineva? În cadrul Delegaţiei Permanente (a ALDE- n.r.), dânsul a propus ieşirea de la guvernare. Şi am crezut cu toţii, inclusiv eu personal, că această ieşire este prefaţa prezentării candidaturii domnului Tăriceanu la funcţia de preşedinte al României. În mod evident că ar fi fost mai dificil, fiind într-o majoritate de guvernare, să ai doi candidaţi - unul al PSD şi unul al ALDE. Acest lucru a fost depăşit de decizia pe care am aflat-o şi eu de pe Facebook şi de pe diverse culoare că domnul Tăriceanu renunţă la candidatură. În aceste condiţii, care mai este motivul, care sunt condiţiile, care sunt problemele pe care ni le-am creat şi de ce nu putem să mergem înainte în continuare cu promovarea programului de guvernare din 2016, care a fost susţinut masiv de către electoratul României? (...) Este opinia mea şi a multor colegi, nu pot să spun dacă e majoritate sau minoritate”, a declarat Meleşcanu la Senat.

Potrivit acestuia, este importantă respectarea cuvântului dat electoratului, cu excepţia cazurilor în care există nişte condiţii extraordinare care nu pot fi anticipate. El consideră că ceea ce se poarte face încă din acest moment este colaborarea pe linie parlamentară cu PSD.

„Până nu se va adopta o altă decizie, evident că noi trebuie să găsim cele mai bune modalităţi de a colabora cu PSD-ul, cu care am fost la guvernare şi trebuie să ne asumăm. Este vorba de capacitatea de a ne consulta şi care sunt temele esenţiale pe care trebuie să le sprijinim la nivelul Parlamentului - că este vorba de măsuri din programul de guvernare, la care am fost şi noi părtaşi, până la alte proiecte de lege care vin în întâmpinarea intereselor cetăţenilor României”, a adăugat Meleşcanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia acestuia, organizarea unui congres ALDE nu este oportună.

„Nu consider că este la ora actuală cel mai bun moment, când ne aflăm într-o campanie electorală, să convocăm un asemenea congres. Este absolut necesar, pentru că ALDE are nevoie de un proiect - ce se va întâmpla cu noi în anul care vine, după alegerile locale, după alegerile parlamentare. Deci, până atunci nu cred că este util şi ar putea chiar să fie interpretat într-un mod negativ. De aceea, cea mai bună soluţie pe care o văd este ca la nivelul organizaţiilor judeţene oamenii să se adune, să discute, să vadă care sunt temele şi să-şi stabilească priorităţile pe care le consideră ei esenţiale", a argumentat preşedintele Senatului.

Teodor Meleşcanu consideră că „ALDE este confruntat cu o problemă destul de complicată”.

„Trebuie să înţelegem că ALDE nu este un partid care e făcut pe persoană fizică, este o echipă de oameni care la nivel central, la nivel naţional, al judeţelor, al oraşelor şi comunelor au contribuit la scorul pe care l-am realizat în alegerile din 2016 şi care ne-a permis intrarea în Parlament. Dacă se doreşte să se ia decizii, primul lucru care trebuie făcut este consultarea cu liderii locali, judeţeni ai partidului pentru a ajunge la o concluzie", a menţionat el.