Un bucureștean care a fost amendat pentru parcare ilegală a avut câștig de cauză la Judecătoria Sectorului 4, unde amenda i-a fost anulată de un magistrat. Polițiștii de la Rutieră aplică sancțiuni în condițiile în care oameni nu au alte soluții pentru a-și parca mașinile.
Judecătorul a decis că nu se poate vorbi despre parcare ilegală, în apropierea locuinței, deoarece se cunoaște faptul că în București, una dintre cele mai mari probleme se referă la lipsa locurilor unde șoferii își pot lăsa mașinile.
Bucureșteanul a fost amendat cu suma de 290 de lei, de către un echipaj de la Poliția Rutieră București. Omul a scris în cererea de chemare în judecată că a mers la locuința familiei, pentru a-și duce mama la un centru de recuperare, aceasta fiind încadrată într-un grad de handicap grav cu însoțitor, având probleme de mobilitate.
La întoarecerea la mașină, amenda era ”strecurată” sub un ștergător și conținea o sancțiune de 290 de lei pentru parcare într-un loc nepermis.
Amenda a fost anulată
Bărbatul cu pricina a depus o contestație care s-a judecat la Judecătoria Sectorului 4, din București.
În timpul procesului, polițiștii au cerut ca amenda să fie menținută, deoarece fapta a existat, indiferent de scuzele prezentate de șofer.
Cu toate astea, judecătorul nu a fost de acord, iar la final a pronunțat o sentință, prin care amenda a fost transformată în avertisment. În plus, magistratul a invocat și motivul lipsei locurilor de parcare.
„De asemenea, nu se poate omite nici faptul că este de notorietatea problema lipsei locurilor de parcare din Bucureşti, faptul că petentul a oprit lângă locuinţa acestuia şi faptul că există cazuri în care conducătorii de vehicule se văd obligaţi să încalce normele legale pentru că nu au efectiv unde să parcheze maşinile”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 4.
Își poate cere banii înapoi
După ce a fost amendat, șoferul a plătit sacncțiunea în termenul legal, fiindu-i acordată o reducere de 50 la sută, adică 145 de lei.
Prin cererea de chemare în judecată, bărbatul din București a solicitat și restituirea sumei de bani plătită, dar judecătorul a decis că acesta are dreptul de a-și cere banii înapoi de la primăria de sector.
„În ceea ce privește cererea de restituire a amenzii achitate, instanța constată că petentul beneficiază de o procedura administrativă reglementată de art.168 Codul de procedură fiscală pentru restituirea amenzilor, hotărârea judecătorească de admitere a plângerii fiind suficientă pentru restituirea amenzii de către organul fiscal care le-a încasat. Ca atare, atât timp cât are la îndemână o altă procedură pentru a i se restitui sumele plătite cu titlu de amendă contravențională, cererea formulată în cadrul prezentului dosar este inadmisibilă”, se mai arată în documentul citat de B1TV.