Evenimentul Zilei > Monden > Motivul pentru care Bill Clinton a refuzat să se întâlnească cu Regina Elisabeta. Unde s-a ascuns cu Hillary
Motivul pentru care Bill Clinton a refuzat să se întâlnească cu Regina Elisabeta. Unde s-a ascuns cu Hillary

Motivul pentru care Bill Clinton a refuzat să se întâlnească cu Regina Elisabeta. Unde s-a ascuns cu Hillary

Bill Clinton a refuzat o întâlnire cu regina, în timpul primei sale vizite oficiale în Marea Britanie, pentru că a vrut să fie un simplu turist care încearcă restaurantele indiene, a dezvăluit un document declasificat.

Regina a fost refuzată. Downing Street a trebuit să fie oprită pentru vizita considerată crucială pentru „stabilirea unei relații bune de lucru” între noul premier, Tony Blair și președintele Bill Clinton. Palatul Buckingham a dorit să-i invite pe soții Clinton la ceaiul de la ora 17:00, însă, deși recunoscători pentru invitație, cei doi au dorit să se plimbe ca niște simpli turiști.

Americanii și-au dorit un altfel de eveniment, sugestiile Ministerului Afacerilor Externe incluzând un prânz muzical, în care președintele și primul ministru să cânte împreună. Altă sugestie a fost prezența celor doi într-un pub, deoarece americanilor le plac astfel de locuri. O altă sugestie a fost o plimbare în Trafalgar Square, înainte de a vizita Sports Cafe din Haymarket, unde ambilor bărbați li s-a putut arăta cum să joace diverse jocuri pe computer, de către un grup de copii. A fost respinsă de Casa Albă, fiind considerată prea puțin serioasă.

În acest context, soții Clinton au rămas cu puțin timp liber între o conferință de presă comună și cină. Cu toate că și-au dorit să servească cina într-un restaurant indian, a fost ales restaurantul francez Le Pont de la Tour, de lângă Tower Bridge, unde nota a arătat că cele două cupluri au servit pește halibut, somon sălbatic și iepure.

Greșeala unui președinte

Înaintea vizitei, la Casa Albă au existat diferite îngrijorări cu privire la faptul că soții Clinton locuiseră recent în Barbados, într-o casă care a aparținut lui Sir Anthony Bamford, „un cunoscut susținător conservator”. Au existat temeri că acest lucru ar putea fi înțeles sau interpretat greșit la Londra. Casa Albă a declarat că nu îl cunoaște pe Bamford, dar că proprietatea pe care o deține se întâmplă să fie bine situată din punct de vedere al securității președintelui.

În timpul vizitei din 29 mai 1997, secretarul de cabinet de atunci, Robin Butler, i-a reamintit secretarului privat al lui Tony Blair, John Holmes, despre vizita nefastă a fostului președinte american din 1969, Richard Nixon.

După cum a povestit și mai târziu, Roy Jenkins, cancelar la acea vreme, în timp ce Nixon își căuta lapte pentru cafeaua sa,  „a reușit să ridice o călimară de cristal și să-și toarne conținutul peste mâini, hârtii și peste o parte a mesei”. Din partea britanică, Sir Burke Trend, secretarul de cabinet de atunci, și-a turnat cremă pe pantaloni, nefiind clar dacă acest gest l-a făcut din cauza șocului sau pentru că simțea că președintele se va simți mai puțin jenat de eveniment, a spus Guardian.

 

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: