Motivele pentru care stă să „bubuie” rechizitoriul din dosarul „Romgaz”

Motivele pentru care stă să „bubuie” rechizitoriul din dosarul „Romgaz”

Dosarul „Romgaz”, în care sunt vizați Adriean Videanu şi Ioan Niculae, s-ar putea întoarce la Parchet, după ce judecătorul de cameră preliminară a constatat nelegalitatea multor probe din rechizitoriu

Nu mai puțin de 80 de interceptări ale convorbirilor realizate de procurori, aflate la dosarul cauzei, precum şi o serie de ordonanțe ale anchetatorilor au fost declarate nule de către judecătorul de cameră preliminară de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

„Constată neregularita tea rechizitoriului nr. 146/D/P/ 2010 din 31 mai 2017 al PICCJ- DIICOT (...) în ceea ce priveşte descrierea faptelor reți nute prin actul de sesizare a instanței în sarcina inculpaților Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionaşcu Lucia şi SC Interagro SA, precum şi indicarea şi analiza mijloacelor de probă”, se arată într-un fragment din minuta deciziei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioan Niculae FOTO: EVZ

Expertiza financiară, anulată

Potrivit aceleiaşi decizii, judecătorul a exclus de la dosar raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară întocmit de experții Marinela Dumitru şi Florian Bercaru şi a dispus nulitatea audierii acestora.

Sute de documente declarate nule

Totodată, instanța a constatat nulitatea documentelor financiar-contabile, extraselor de cont, situațiilor financiare, deconturilor de TVA, situațiilor privind acciza obținute prin ordonanță de către procurori de la Romgaz SA., Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Economiei, Direcția Generală a Vămilor, Curtea de Conturi, de la opt societăți comerciale şi de la 16 instituții bancare, care privesc perioada 2005-2018.

„În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare şi să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei. Cu drept de contestație odată cu încheierea pronunțată”, se mai arată în minuta din data de 22 ianuarie.

Argumentele apărării

Avocata Maria Vasii, care îl apără pe omul de afaceri Ioan Niculae, a declarat pentru EVZ că interceptările din dosar sunt nelegale, deoarece mandatele au fost cerute şi obținute de către procurori în baza Legii siguranței naționale.

„În Legea siguranței naționale se stipulează limitativ la articolul 3 cazurile în care aceasta se aplică: terorism, infracțiuni contra statului. Trebuiau să meargă pe legislația uzuală. Al doilea aspect de nelegalitate vizează modul în care au fost autorizate aceste interceptări. După ce a fost extinsă urmărirea penală, domnul Videanu era ministru, iar Instanța supremă era competentă să autorizeze aceste interceptări. Multe dintre ele sunt autorizate de Tribunalul București sau de Curtea de Apel Bucureşti”, a explicat avocata Maria Vasii.

Gaze ieftine pentru Interagro

Dosarul „Romgaz-Interagro”, în care sunt investigate infracțiuni de delapidare a companiei de gaze, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, iar printre cei deferiți Justiției se numără fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae. Alături de cei doi au mai fost trimişi în judecată alți nouă inculpați, precum şi persoana juridică Interagro. Potrivit DIICOT, grupul infracțional organizat ar fi fost inițiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acționar majoritar la Interagro.

„Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta - SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obține”, se arată într-un comunicat al DFIICOT.