MOTIVELE pentru care Dumitru Nicolae, Niro, poate fi eliberat condiționat

MOTIVELE pentru care Dumitru Nicolae, Niro, poate fi eliberat condiționat

Magistrații Judecătoriei Sectorului 4 au publicat, astăzi, motivarea prin carea au decis ca Dumitru Nicolae, zis Niro, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă, poate fi eliberat condiționat. Judecătorii au reținut că Niro a avut un comportament bun, fiind recompensat de patru ori, că a muncit în perioada de detenție și a participat la activităţi culturale. Decizia judecătoriei nu este definitivă, informează România Tv.

"Instanţa reţine că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancţionat disciplinar şi fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieşire din penitenciar. Totodată, petentul condamnat a fost folosit la muncă şi a câştigat astfel 36 zile, iar  în prezent execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activităţi cultural educative şi se află la prima analiză a comisiei de propuneri pentru liberarea condiţionată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecinţă, având în vedere şi concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanţa apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare", se arată în motivarea instanţei.

Judecătorul mai reţine că timpul petrecut în închisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta şi-a putut forma o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Avocatul lui Dumitru a arătat în timpul şedinţei că Niro a făcut dovada achitării obligaţiilor civile la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, dar şi faptul că s-a apreciat de către Comisia de liberări din cadrul penitenciarului că petentul poate fi liberat condiţionat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În acest sens, solicită să se aibă în vedere că petentul a executat fracţia prevăzută de lege, a executat pedeapsa la regim semideschis şi deschis, faptul că din data de 09.05.2017, acesta lucrează 9 ore pe zi în afara penitenciarului, într-o secţie de producere aluminiu, are 4 recompense şi trei permisii de câte o zi, nu este cunoscut cu antecedente penale, are trei copii, unul dintre aceştia fiind minor, are 4-5 firme mari, contribuabile la bugetul de stat, având peste 1000 de angajaţi, a sprijinit sportul de performanţă, a renovat şi ridicat biserici", se arată în documentul instanţei.

În replică, procurorul DNA a arătat că nu se impune liberarea condiţionată deoarece Dumitru nu a dat dovezi că pedeapsa aplicată şi-a atins scopul, având în vedere numărul redus de programe sociale la care petentul a participat, dar şi faptul că din 564 de zile, acesta a petrecut în arest preventiv  264 de zile.

"Astfel, în raport de cele menţionate, dar şi de faptele pentru care petentul a fost condamnat, apreciază la acest moment că nu există suficiente dovezi de îndreptare", se arată în motivarea judecătoriei sector 4.

În ultimul cuvânt, Nicolae Dumitru a arătat în faţa judecătorului că regretă faptele săvârşite şi a susţinut că de 25 de ani conduce o societate care nu are datorii la stat. Pe 2 august 2017, Judecătoria Sectorului 4 a decis liberarea condiţionată a lui Nicolae Dumitru, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată de DNA la Tribunalul Ilfov care se va pronunţa, definitiv, pe 15 septembrie.

Pe 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2 ani şi 4 luni închisoare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani