Motive de îngrijorare pentru românii din Italia. Vor fi afectați direct

Motive de îngrijorare pentru românii din Italia. Vor fi afectați direct

Românii care lucrează și locuiesc în Italia vor avea de suferit din cauza scumpirilor la energie electrică și gaze naturale.

Prețul energiei electrice pentru gospodăriile din Italia vor crește cu aproape 29,8%, în următoarele trei luni, iar cel al gazelor cu 14,4%. Scumpirile îi va afecta în mod direct și pe românii care muncesc și locuiesc în Peninsulă. Autoritatea italiană de reglementare, Arera, a justificat această creștere a prețurilor prin dinamica prețurilor materiilor prime care se îndreaptă spre un nivel record.

Conform sursei citate, preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% începând cu luna ianuarie. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia, dar și a întreruperilor în sistemul de livrare.

Creşterea preţurilor de producție a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Experții estimează că situaţia nu se va schimba până la finele anului, iar acest lucru va aduce facturi mai mari la încălzire pentru consumatori.

Într-un comunicat de presă, Arera a informat că aşteptata creştere a fost calculată în urma măsurilor aprobate de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul italian a pus 3 miliarde de euro deoparte

Săptămâna trecută, guvernul italian a alocat peste trei miliarde de euro pentru a limita aceste scumpiri facturilor la energie în ultimele trei luni din 2021. Fără o astfel de măsură, creșterea prețurilor ar fi fost și mai mare, 45% la electricitate și 30% la gaze.

„Intervenţia guvernamentală a atenuat efectele într-o fază delicată a redresării şi a protejat consumatorii fragili" dar sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce costurile structurale pentru energie”, a apreciat şeful Arera, Stefano Besseghini.

Premierul Mario Draghi a anunţat recent că executivul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata creştere semnificativă a costurilor cu energia.

„Executivul nu are de gând să majoreze taxele. Este un moment în care trebuie daţi bani, nu luaţi”, a afirmat Draghi.

Planurile autorităţilor de la Roma într-un context în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri.

Italia a introdus Permisul de Călătorie. Ce date conține noul document şi ce avantaje oferă posesorului

Italia este vulnerabilă la creșterile de prețuri

Administraţia Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei. Autoritățile italiene vor continua utilizând acelaşi mecanism. Intervenţia a dus la reducerea preţului electricităţii la 9%, faţă de 20% înainte de intervenţia statului.

Italia este vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru a acoperi 70% din necesarul său de energie. Aproape 40% vine de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa, după Germania.