Magistrații Tribunalului Argeș au dat publicității motivarea deciziei de arestare a romilor din Berevoești, care răpeau persoane și le foloseau ca sclavi
Samsarii de sclavi de etnie romă din Berevoești vor fi aduși în fața Curții de Apel Pitești, care ia în discuție, astăzi, contestațiile împotriva deciziei de arestare preventivă pronunțate de Tribunalul Argeș.
Victime traumatizate profund
Judecătorul de drepturi și libertăți motivează în termeni duri decizia. „Din examinarea dosarului cauzei, cu ușurință se poate constata că acești inculpați ignoră total valorile intrinseci ființei umane - viața, integritatea corporală, sănătatea, libertatea, onoarea și demnitatea - privind victimele ca pe o marfă producătoare de beneficii materiale, pe care le expoatează la maximum și le transferă între membrii grupărilor în același scop. De asemenea, agresiunile fizice,
Totodată, instanța a apreciat că numărul mare de persoane implicate în activitatea infracțională, stopată doar de intervenția procurorilor și a polițiștilor, pune în evidență că faptele cu privire la care se fac cercetări în dosar nu sunt un episod accidental în viața inculpaților.
„Din declarațiile persoanelor audiate în cauză, se pare că inculpații nu prestează nicio activitate aducătoare de venituri licite, ci trăiesc din sumele de bani provenite din tăiere și sustragere ilegală de arbori sau cele obținute de victime din cerșetorie. (...) Modalitatea aleasă de toți inculpații din cauza de față este una cât se poate de ilegală, specifică unor persoane cu o disponibilitate ridicată în săvârșirea de fapte antisociale, fundamentând concluzia, alaturi de cele mai sus reținute, că lăsarea în libertate a acestora prezintă pericol pentru ordinea publică”, se mai arată în documentul citat.
Sclavie în secolul XXI
Un număr de 37 din cele 38 de persoane reținute săptămâna trecută, în urma descinderilor de la Berevoești, au fost arestate preventiv, excepție făcând doar una, plasată în arest la domiciliu, deoarece are nevoie de dializă. Mai multe grupuri de romi au sechestrat, începând cu anul 2008, 40 de persoane pe care le-au pus la muncă în condiții inumane. De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă sau erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților.