Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat definitiv, săptămâna, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău.
Completul de cinci judecător a respins atât apelul formulat de procurorii DNA, cât şi pe cel al lui Gheorghe Coman şi a decis astfel menţinerea pedepsei de un an de închisoare cu executare, stabilită de prima instanţă. Totodată, judecătorii au scăzut din condamnarea lui Coman perioada în care acesta a stat în arest preventiv, respectiv din 7 ianuarie până în prezent.
Motivarea instanţei de fond, semnată de trei magistraţi, arată motivele pentru care Gheorghe Coman, singurul parlamentar care a recunoscut şpaga, a fost trimis după gratii.
- „Înalta Curte, constatând că atât infracţiunile clasice de corupţie cât şi cele asimilate acestora cunosc o recrudescenţă în rândul reprezentanţilor celor trei puteri ale statului (legislativă, judecătorească şi executivă) apreciază că măsurile de combatere a acestui fenomen trebuie să capete eficienţă reală, inclusiv prin aplicarea unui tratament sancţionator adecvat, motiv pentru care va aplica inculpatului Coman Gheorghe, în condiţiile articolului 320 indice 1 alineatul (7) cod procedură penală, o pedpeasă de un an de închisoare, cu executare în regim de detenţie, întrucât scopul pedpesei prevăzut de articolul 52 cod penal nu ar putea fi atins prin altă modalitate de executare.”
„Ca parlamentar, era chemat să asigure respectarea şi supremaţia legii”
- „Chiar dacă inculpatul Coman Gheorghe a recunoscut total şi necondiţionat comiterea infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată, sens în care a înţeles să uzeze de procedura simplificată a recunoaşterii de vinovăţie, această împrejurare nu poate fi valorificată în mod singular, ci doar prin coroborare cu împrejurările concrete ale cauzei, inclusiv sub aspectul atitudinii sale din momentul prinderii în flagrant, când pentru a se sustrage de la cercetări şi implicit de la răspunderea penală a fugit, acroşând cu propriul său autoturism, maşina în care se afla echipa operativă care îl somase să se predea, fiind căutat de organele de poliţie şi depistat abia a doua zi”
- „Pe de altă parte, gravitatea faptei este sporită de împrejurarea că inculpatul la momentul comiterii era deputat în Parlamentul României, poziţie în care era chemat să asigure respectarea şi supremaţia legii, nu să recurgă la conduite ilicite în scopul obţinerii de bani sau foloase necuvenite.”
“Cea mai mare parte a societăţii româneşti este convinsă că orice se poate obţine printr-un sistem relaţional sau cu bani”
„Implicaţiile acţiunilor desfăşurate de inculpat sunt grave întrucât creeayă percepţia în rândul opiniei publice că numirea/menţinerea în funcţii din sistemul public se face doar în schimbul unor avantaje materiale sau de altă natură, fără să aibă legătură cu pregătirea şi competenţele profesionale, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a societăţii româneşti este convinsă că orice se poate obţine printr-un sistem relaţional sau cu bani.”
Acuzaţiile DNA
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie - decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.
DNA arăta în rechizitoriu că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC.
Alcoolul şi banii
"De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid", au scris procurorii în rechizitoriu.
Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor "înţelegeri", ar reveni Partidului Conservator.
Foloasele cerute de Coman, mai preciza DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 şi 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi 3.140 de lei, au susţinut procurorii.
A fugit după flagrant
Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie 2013, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie. După reţinerea lui Coman, conducerea PC a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei în justiţie.