Moțiunea împotriva Guvernului Cîțu are toate șansele să treacă la vot. "Este pentru prima dată, după 30 de ani". Îl trădează liberalii pe Cîțu?

Moțiunea împotriva Guvernului Cîțu are toate șansele să treacă la vot. "Este pentru prima dată, după 30 de ani". Îl trădează liberalii pe Cîțu?

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre motivele pentru care moțiunea de cenzură împotriva guvernului Florin Cîțu are toate șansele să treacă la vot.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit la Sinteza Zilei despre moțiunea de cenzură care urmează să fie înaintată, (probabil) miercuri, împotriva Guvernului Florin Cîțu. Este prima dată după treizeci de ani de democrație post-decembristă când o astfel de moțiune are toate șansele să treacă, spune Marcel Ciolacu.

De ce moțiunea împotriva Guvernului Cîțu poate trece la vot

El este de părere că Guvernul Cîțu nu are niciun fel de orizont, fiind o guvernare ineficientă pentru România. Singurul scop al conducătorilor pare a fi, potrivit lui Ciolacu, îndatorarea românilor. Dobânzile împrumuturilor guvernanților pentru țara noastră sunt cele mai mari din Uniunea Europeană, mai spune sursa citată.

"Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă, când o moţiune de cenzură are şanse să treacă, la numai şase luni de la alegerile parlamentare. Chiar dacă, matematic, ei au în acest moment o majoritate (...). Direcţia este una greşită, nu stăpânesc nimic, nu au câştigat niciun pariu. Nici cu PNRR-ul, vaccinare, economie - au împrumutat 34 de miliarde, unde sunt aceşti bani? Avem dobânzi pe care le plătim de zece ori mai mari decât în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îl vor trăda liberalii pe Cîțu?

E un cuvânt pe care l-am luat de la partenerii sociali, e un Guvern ineficient, un Guvern care nu poate să pună în aplicare absolut nimic din ce este important pentru români. Nu au niciun orizont, singurul orizont al lor este să împrumute sume pe care o să le plătim cu toţii de acum încolo, 20-30 de ani. Fiecare copil care se naşte astăzi pleacă la drum cu o datorie de 2000 de euro, făcută pe timpul guvernării Cîţu", a declarat Ciolacu, la postul de televiziune Antena 3.

Textul moțiunii va cuprinde pasaje ale parlamentarilor din grupul politic AUR, precum și din grupul minorităților, mai informează președintele PSD.

În ceea ce privește eventualele semnale conform cărora liberalii ar vrea să voteze moțiunea, Ciolacu a spus că „există asemenea semnale, atât la liderii de grup, cât și la mine personal”.

Ce premier a pregătit PSD. Când va fi depusă moțiunea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, săptămâna trecută, că deputatul Alexandru Rafila va fi propunerea pentru funcţia de premier dacă moțiunea de cenzură a social-democraţilor va trece de Parlament.

"PSD a câştigat alegerile, domnul Iohannis a confiscat această victorie a PSD, a încălcat spiritul Constituţiei şi a venit cu o construcţie a perdanţilor. Cei de pe locurile doi şi trei au venit şi au construit această guvernare. În primul rând, suntem pregătiţi să venim cu o propunere de prim-ministru şi avem zece zile să creăm o nouă majoritate. Nu am avut discuţia din interior, în acest moment este o propunere votată de către PSD, în persoana domnului profesor Rafila, nu este o altă decizie (...). Avem capacitatea de a doua zi să putem guverna", a mai spus Ciolacu, luni, 21 iunie.

Liderul social-democraților a transmis că moțiunea de cenzură ar urma să fie depusă (probabil) miercuri. "Cred că miercuri, ea urmând să fie votată săptămâna următoare, să ne încadrăm în termen, în această sesiune", a spus Marcel Ciolacu, întrebat de data la care va fi înaintată moțiunea de cenzură.

Nu, nu Florin Cîțu este păcăliciul, ci noi, românii

România se împrumută, într-adevăr, la prețuri mai mari decât dobânzile însumate ale 22 de state din Uniunea Europeană (2,84% România vs. 2,74% însumat cele 22 de state din UE). "Da, știu, când vine vorba despre cifre, când este cu cifre, românul și nu numai, schimbă canalul, dă pagina, se uită în altă parte. Uneori însă, deloc rareori, de cifre depinde viața noastră, viitorul copiilor noștri, depinde tot ceea ce poate fi mai important. Moment în care merită să fim atenți. Așa cum merită să fim un pic atenți la ceea ce ne spune analistul financiar Radu Soviani. Ceva inimaginabil de grav. România se împrumută la prețuri mai mari decât dobânzile însumate ale 22 de state din Uniunea Europeană (2,84% România vs. 2,74% însumat cele 22 de state din UE). Mai scump decât noi nu se împrumută nimeni", a evidențiat Mirel Curea în rubrica Păcăliciul Zilei.