Moțiunea de fiere. Efectul ratării cvorumului asupra alegerilor locale

Marcel Ciolacu, PSD, Parlament

Eșecul moțiunii de cenzură inițiate de PSD este, în primul rând, unul al conducerii acestui partid. Chiar dacă Congresul PSD a încercat o rebranduire înaintea alegerilor locale, ”careul de ași” ai conducerii – Ciolacu, Firea, Grindeanu, Stănescu – nu a reușit să convingă partenerii mai vechi ai social-democraților să susțină moțiunea de cenzură.

Semnalul este unul cât se poate de prost pentru PSD. Cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor locale, mesajul pe care îl transmite cel mai important partid de stânga este acela a unui uriaș cu picioare de lut care începe să se macine sub greutatea propriilor greșeli, politice și administrative. Mai mult, o dată cu eșecul la moțiune, PSD își poate lua adio de la un rezultat zdrobitor în alegerile locale.

Miza principală a alegerilor locale este, fără îndoială, Bucureștiul. Este deja o axiomă faptul că cine învinge în Capitală la locale, își asigură victoria imagologică în parlamentare. Iar eșecul moțiunii de cenzură pune umărul la un rezultat favorabil al partidelor de dreapta în București în perspectiva celor două scrutine de anul acesta.

Trebuie spus că, simțind acest pericol, dar și oportunitatea pe care o deschidea moțiunea de cenzură înaintea dezbaterii ei în Parlament, Gabriela Firea a fost unul dintre liderii cei mai vocali ai susținerii ei. Logica politică a acestei poziții a fost una simplă - moțiunea de cenzură poate abate atenția de la dezbaterile administrative legate de  București, iar în cazul în care aceasta ar fi trecut, Primarul Capitalei ar fi primit un bonus de imagine înaintea alegerilor din 27 septembrie. Fără să se confrunte cu Nicușor Dan și Traian Băsescu.

Numai că acest calcul a fost dat peste cap de rezultatul moțiunii. Iar eșecul de la moțiune s-a adăugat acum la cel al mandatului Gabrielei Firea. Adversarii  o vor acuza de toate relele: primărie în prag de faliment, poluarea peste normele admise, trafic infernal, datoriile Termoenergetica către ELCEN, care riscă să lase Capitala nu doar fără apă caldă, dar și fără căldură etc. Iar ea nu le va putea răspunde cu un zâmbet și un simplu: Ați pierdut guvernarea pentru că era haos!

Eșecul cvorumului poate deveni, așadar, unul important în urma alegerilor din acest an. Acest eșec a fost prefigurat odată cu alegerile europarlamentare, confirmat după cele prezidențiale și consolidat acum, odată cu căderea moțiunii. Cauzele eșecului PSD sunt multiple, dar în principal rămâne modul defectuos în care a gestionat situațiile politice sensibile.

PSD a avut o guvernare controversată sub conducerea lui Liviu Dragnea. Modelul de guvernare de la centru a fost urmat și în plan local, cazul Bucureștiului fiind cel mai cunoscut. Companii municipale, starea falimentară a RADET și, mai nou, a Primăriei Capitalei amenințată de datoria către Costanda sunt câteva exemple în acest sens.

Pentru aceste erori PSD a plătit deja în ultimele două alegeri. Anul trecut liderul partidului, Liviu Dragnea, a ieșit definitiv din peisaj, la fel și Viorica Dăncilă. Vor fi Gabriela Firea și baronii PSD următoarele victime pe 27 septembrie? Acest lucru va deveni clar de abia în urma închiderii urnelor.