Premierul Viorica Dăncilă nu se grăbește să meargă cu Guvernul în Parlament, să ceară vot de încredere. Opoziția bate pasul pe loc cu moțiunea de cenzură.
Liberalii au anunțat din start că depun moțiunea de cenzură doar în momentul în care au certitudinea că trece și asta duce la căderea Guvernului. În condițiile în care actorii implicați sunt nehotărâți, Pro România - care încă negociază cu Dăncilă, sunt sfâșiați de lupte interne - ALDE sau anunță că se implică, dar nu se bagă - USR, moțiunea bate pasul pe loc.
Practic, Opoziția a pus Guvernul mort în geam și face tot posibilul să-l țină acolo până după alegerile prezidențiale. Viorica Dăncilă, pentru a da dovadă că este vie, a aruncat o mănușă Opoziției și a invitat partidele să co-semneze alături de PSD un Pact Național pentru Bunăstarea Românilor, un fel de testament în care semnatarii ar fi obligați să continue politica social-democraților.
În această confuzie generală, un singur lucru este cert: că liberalii se pot baza doar pe ei și pe cei din PMP, care au dat garanții clare.
Mai mult încurcă decât ajută
Ca de obicei, UDMR a pornit în trombă, dar și-a mai pierdut entuziasmul. Liderul unional Kelemen Hunor crede că moțiunea trebuia depusă săptămâna trecută pentru că dacă premierul Dăncilă reușește să adune cele 233 de voturi și vine în Parlament pentru restructurare, „atunci nu mai există nicio şansă să depui moţiunea de cenzură”.
În plus, spune Kelemen, „va râde toată lumea de tine că nici măcar nu ai depus acea moţiune și mai înseamnă că ai făcut calcule destul de stupide”. Chiar și în condițiile succesului moțiunii de cenzură, liderul UDMR crede că alegerile anticipate nu sunt o prioritate.
Călin Popescu Tăriceanu nu spune că nu votează moțiunea, însă pune niște condiții. Vrea să știe scenariul de după, cu programul de guvernare și echipa care îl va implementa. Chiar și așa, ALDE nu intră la guvernare dacă se va întâmpla ca moțiunea să fie depusă și votată.