Partidele din Opoziție par să se bazeze pe auto-distrugerea PSD. Dacă zilele trecute transmiteau mesaje victorioase și dădeau semnale că s-au înțeles, luate separat, partidele de dreapta par că merg fi ecare pe alt drum. Nu s-au înțeles nici cu textul moțiunii, dar nici data ultimativă pentru Guvernul Dăncilă nu coincide în calendarul Opoziției.
Valul de demisii și nemulțumirile social-democraților față de Liviu Dragnea, care se înmulțesc, l-au determinat pe Ludovic Orban, președintele PNL, să-i convoace pe Eugen Tomac, președintele PMP, și pe Dan Barna, președintele USR, la o întâlnire pentru a se pune de acord cu moțiunea de cenzură. Surse din rândul liberalilor au declarat, pentru Evenimentul zilei, că cei trei lideri și-au împărțit „sferele de influență” din PSD, pentru a convinge cât mai mulți parlamentari să voteze moțiunea împotriva Guvernului.
Ieri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că între 30 și 42 de parlamentari ar putea fi convinși să voteze moțiunea, dar o să apară o problemă cu cei de la ALDE. Liberalii cred că, dat fiind votul pentru ridicarea imunității liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea exista presiuni din partea PSD ca ei să nu se alăture Opoziției. „Din evaluările noastre, circa 30-42 de parlamentari din arcul guvernamental, care și-au manifestat opoziția față de Liviu Dragnea, ar putea fi convinși să voteze o moțiune de cenzură”, a declarat Dancă.
Liberalii vor supremația
Surse din PNL au declarat, pentru Evenimentul zilei, că PNL nu va face niciun compromis și nu va depune o moțiune redactată de un alt partid. Și Eugen Tomac, președintele PMP, a confirmat pentru Evenimentul zilei că moțiunea va fi concepută de liberali, deși a fost primul care a prezentat o versiune a documentului.
Zilele trecute, Ludovic Orban declara că a purtat discuții cu foarte mulți parlamentari din coaliția majoritară și că Guvernul va cădea până la 1 ianuarie 2019. Întrebat dacă personal este pregătit pentru funcția de premier, liderul liberal a spus că după ce pică Guvernul „o să existe negocieri care sunt organizate constituțional de președintele României și se va degaja o formulă cu siguranță mai bună decât această nenorocire de Guvern care este astăzi”.
Liberalii mizează că într-un Guvern format de partidele din Opoziție, Orban ar fi propulsat la conducerea Executivului, iar PNL ar avea cele mai multe portofolii, proporțional cu numărul de parlamentari. Tomac pare mai optimist și dă de înțeles că își dorește un nou Executiv pâna la Centenar. „Românii au dreptul de a sărbători, pe 1 Decembrie, Centenarul Marii Uniri, într-o atmosferă fără tensiune, fără aceste ieşiri necontrolate ale unor politicieni disperaţi”, a transmis deputatul.
În perioada următoare...
Președintele USR, Dan Barna, a declarat ieri, pentru Evenimentul zilei, că încă nu s-a discutat în „coaliția din Opoziție”, despre textul moțiunii, ci despre parlamentarii de la putere. „Nu am vorbit despre text, ci despre continuarea discuțiilor cu ceilalți parlamentari pentru a avea o perspectivă credibilă pentru ca moțiunea să treacă. Pe termen scurt, miza este de a găsi suficienți parlamentari ca moțiunea să treacă. Ca aceasta să aibă șanse, e nevoie de o astfel de cifră (n.r. 30-40 de voturi de la PSD). Deocamdată se poartă discuții unu la unu cu toți parlamentarii”. Întrebat de document, Barna a spus că va fi redactat de toate partidele implicate în acest demers. „Pentru început, este utilă și varianta trimisă de domnul Tomac. În perioada următoare va fi depusă. Fiind o moțiune comună, toată lumea va contribui la o variantă de text”, a declarat Barna.
Trag tare cu social-democrații
Liderii partidelor din Opoziție dau de înțeles că poartă discuții intense cu social-democrații nemulțumiți, dar neglijează celelalte partide care nu fac parte din coaliția de guvernare. Contactați de Evenimentul zilei, parlamentarii UDMR au declarat că partidele din Opoziție nu au luat legătura cu ei pentru a discuta despre moțiune. Deputatul Korodi Attila a spus că nu au hotărât dacă vor vota sau nu o moțiune împotriva Guvernului. „E imposibil să răspund acum, fără o analiză”, a afirmat deputatul. Liderul Grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat ieri, pentru Evenimentul zilei, că nu au fost contactați nici de Opoziție, nici de Putere. Deputatul susține că dacă va fi depusă în Parlament moțiunea împotriva Guvernului, parlamentarii din Grupul minorităților vor vota cum vor dori.