Evenimentul Zilei > Politica > BREAKING NEWS. Guvernul Cîțu, trimis acasă cu un număr record de voturi. Cel mai detestat Executiv după ’90
BREAKING NEWS. Guvernul Cîțu, trimis acasă cu un număr record de voturi. Cel mai detestat Executiv după ’90

BREAKING NEWS. Guvernul Cîțu, trimis acasă cu un număr record de voturi. Cel mai detestat Executiv după ’90

Conform calculelor, moțiunea de cenzură inițiată de PSD are șanse mari să treacă, marți, 5 octombrie, după ce va fi votată în Parlament. Guvernul lui Florin Cîțu riscă să cadă.

UPDATE 15: Reacții după căderea Guvernului Cîțu: George Simion jubilează, PSD cere anticipate, iar USR-PLUS vrea negocieri

vot, motiune de cenzura

UPDATE 14: Guvernul Cîțu a picat cu un număr record de voturi!

281 de parlamentari au votat pentru dărâmarea Executivului condus de președintele PNL, Florin Cîțu, un număr record față de voturile obținute la moțiunile anterioare depuse împotriva Guvernelor Ungureanu, Boc, Grindeanu și Orban.

Florin Cîțu nu a rămas în Parlament.

UPDATE 13: Guvernul Cîțu a picat

Guvernul Florin Cîțu a căzut cu 234 voturi până la acest moment, potrivit numărătorii paralele A3. Moțiunea de cenzură depusă de PSD și votată de USR-PLUS și AUR a fost adoptată. În Parlament se aud aplauze.

UPDATE 12: Gabriela Firea îi dă lecții de cultură lui Florin Cîțu. „Mâine venim cu planul politic pentru români”

„Astăzi este Ziua Educației și mă așteptam ca domnul prim-ministru să facă referire la acest lucru (…) Florin Cîțu a îndrăznit să facă (n.r. trimitere) la sfera culturii (n.r. Franz Kafka) Apropo, concediați-vă consultanții. Ați citit de pe foaie, nici măcar nu ați improvizat.

Această aroganță a sferei (n.r. domnului prim-ministru), toate acestea l-au pierdut. Citind de pe foaie și acuzând că PSD-iștii nu știu cine e Kafka. Eu vă spun că nu îl cunoașteți pe Dinu Săraru și nu ați citit romanul „Niște țărani”, deși maestrul Săraru e din zona dvs, din Vâlcea. Sunt convinsă că nu știați acest lucru și vi-l aduc la cunoștință. (…)

Nu ați început nimic care să semene cu modernizarea. Azi votăm moțiunea, cade Guvernul, mâine, pas cu pas, venim categoric cu planul politic coerent pentru români. M-aș fi așteptat, domnule prim-ministru, ca un om care a spus de foarte multe ori – v-am urmărit, cred că sunt una dintre persoanele care vă ascultă și ne spuneți să căutăm pe Google una și alta și spuneți că PSD-iștii nu sunt citiți, educați -, mă așteptam să spuneți ceva despre seniorii aceștei țări. Știți dvs, comuniștii ăia pe care îi jigniți, stiți că au construit palatul ăsta în care suntem acum? Dvs ce ați construit? Spuneți câteva cuvinte și despre părinții și bunicii noștri care au trăit în comunism, dacă sunteți atât de anti-comunism. Iarna asta va fi mai rău decât în timpul comunismului”, a spus Gabriela Firea în Plenul Parlamentului.

„Mâine venim cu planul politic pentru români”, a mai precizat fostul primar al municipiului București.

UPDATE 11: Sorin Grindeanu, despre USR-PLUS și PNL: „Părinte 1 și părinte 2. Ați născut un zombie politic”

„Trebuie să vă asumați răspunderea în fața românilor și să votați moțiunea de cenzură a PSD. Moțiunea nu este doar despre Cîțu, deși știu toți românii că ați vrea să dați delete la ultimul an. Este și despre voi. Despre eșecul vostru de a administra țara, despre reformele promise de care s-a cam ales praful când ați urcat treptele Palatului Victoria. Mai țineți minte cum promiteați soluții miraculoase pentru orice? V-ați cocoșat pe așteptările românilor de a avea o viață mai bună, dar ați uitat să vă dați jos de pe Facebook.

Românii au nevoie de sprijin financiar concret și accesibil. Sau ați crezut că se poate pe baza postărilor (n.r. de pe Facebook)? Vlad Voiculescu a vrut mai degrabă privatizarea sistemului sanitar, nicio măsură nu a fost luată pentru ca bolnavii să nu mai moară în spitale.

USR-PLUS, ați fost complicii domnului Cîțu, nu victimele lui. (…) Imaginea șobolanilor dansând pe mormane de gunoi = imaginea administrației USR. Un eșec epic, cum ar zice fostul dvs șef Dan Barna. Recunoașteți că reforma nu se poate face cu ranga, isteria nu este soluția ca românii să o ducă mai bine.

Ați explicat cum veți atrage fonduri europene fără număr, dar ați arătat Europei cum poate fi refuzat în mod repetat PNRR-ul României. Nu v-a crăpat obrazul când vi s-a spus că sumele pentru consultanță sunt (n.r. exagerate)? Ați avut grijă doar de banii voștri.

Stimați colegi, guvernarea unei țări nu este un război în care cauți non-stop adversari (…) Dincolo de absurdul situației de astăzi în care deputatul Barna votează împotriva vicepremierului Dan Barna… Votul de moțiune să nu credeți că va șterge anul de mariaj cu PNL-ul. Nu este suficient în a poza în virgină. Ați născut împreună cu liberalii un zombie pe nume Cîțu. Sunteți părinte 1 și părinte 2. Iar zombie-ul a încercat să vă imite, la început v-a plăcut mult, v-ați despărțit de ei atunci când nu v-ați înțeles pe bani și pe funcții. Doamnelor și domnilor de la USR, aveți curajul să vă asumați și să votați moțiunea”, a spus prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

UPDATE 10: George Simion: „Nu mai avem ce spune”

„E târziu că ne-a chemat domnul Orban la microfon. Nu mai putem aloca nicio secundă pe domnul premier Florin Cîțu, așa că, la revedere!”, s-a exprimat, scurt și la subiect, George Simion.

UPDATE 9: Dan Barna: „Chiar ați fi putut fi Superman!”

„Ați fi putut fi premierul acela reformator de care țara aceasta are disperată nevoie. Da, ați fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar ați preferat această iresponsabilitate relaxată cu care în plină vară spuneați că valul patru nu ne privește pe noi. Ați dat grav de gard campania de vaccinare și ați organizat un congres cu 5000 de oameni, după care ați anunțat restricții.

În miercurea aceea, când ați decis să aruncați în aer stabilitatea țării și coaliția, v-am spus în acea seară că aici se va ajunge. Suntem aici și vom vota această moțiune de cenzură. După 30 de ani, chiar ați fi putut fi superman, dar ați ales să fiți un oarecare banal Florin Cîțu”, a spus Dan Barna.

UPDATE 8: Daniel Fenechiu, mesaj pentru USR-PLUS: „Nu cred că vă reprezintă această moțiune”

„Avem 15.000 de infectați pe zi, avem 250 de morți, avem creșteri la energie, avem probleme. Asta e soluția? Să blocați țara? Asta este responsabilitatea? Aș fi înțeles dacă ați fi propus un proiect prin care în România să curgă mierea din pom. Pe voi vă unește un singur lucru – ura față de Florin Cîțu. De ce? Pentru că Florin Cîțu a vrut să facă lucruri. Are un program ambițios care afectează o serie de interese ale PSD, AUR și constat că și ale USR.

Cum poți să votezi o moțiune, când aceasta se referă în mod direct la ei (n.r. la USR)? Pot vota cei de la USR că capitalul românesc este în faliment, că Drulă a vândut iluzii la km… Totul s-a stricat de la faptul că primul ministru a luat o decizie împotriva unui ministru pe care l-a considerat incompetent? Ce ați vrut să faceți? Puteți vota cu sufletul deschis? Puteți spune românilor că motivul pentru care ați semnat și veți vota moțiunea împreună cu AUR… Ce le spuneți românilor? Credeți că v-au votat ca să susțineți o moțiune alături de PSD?

PNL este un partid care în mod consecvent a acționat pentru modernizarea României. (…) Asta are legătură cu orgolii care nu au ce căuta în politică. Nu e o situație de orgolii, ci de analiză, decență, responsabilitate. Eu personal nu cred că vă reprezintă această moțiune, cum nu cred nici moțiunea pe care ați votat-o cu AUR.

Sunt lucruri care se pot rezolva cu calm. dacă astăzi alegeți să fiți alături de AUR și PSD, e o alegere pe termen lung. Și nu cred că vă reprezintă. Românii au votat dreapta. Toate lucrurile pot fi depășite, dar pentru asta e nevoie de bună-credință, mai puține orgolii.”, a spus Daniel Fenechiu.

UPDATE 7: Președintele PSD l-a ironizat pe Dan Barna

Președintele PSD l-a atacat pe Dan Barna, după ce, la precedenta moțiune, și-a pierdut ochelarii.

„Sper că sunteți de acord, domnule Barna! La ultima moțiune, erați alături de domnul Cîțu. Și v-au căzut ochelarii. Astăzi sper să nu vă cadă și bilele!”, a spus Ciolacu.

UPDATE 6: Marcel Ciolacu: „Astăzi facem dreptate pentru români!”

„PNL a ajuns să miroase ca PNȚCD. Dar asta e problema voastră. problema noastră e că ați distrus țara în lupta pentru ciolan. Ați jucat golf cu viețile românilor, care mor carbonizați în spitale. După 7 ani de mandat, șeful statului, Klaus Iohannis, ne spune relaxat că statul a eșuat. Așa este. Domnilor Iohannis, Cîțu, Orban, Barna, guvernarea voastră a eșuat.

Tu, Florin Cîțu, ai eșuat big-time! România a eșuat, este singurul proiect politic care va rămâne în urma PNL. În rest, daor tristețe și dezolare. Să vă fie rușine! Ce ați făcut toată vara? V-ați luptat cu Orban pe funcții. 5.000 de PNL-iști la congresul vostru penibil, în frunte cu Iohannis ați încîlcat legea și bunul simț, iar acum mai aveți tupeul săc ereți responsabilitate și să impuneți noi restricții.

Ați distrus campania de vaccinare, iar acum îi faceți pe români proști că nu se vaccinează. Nu sunteți fantastic, nu sunteți wow, (n.r. domnule Florin Cîțu). Ați ajuns cel mai detestat om din România. Acasă!

Domnule Cîțu, am înțeles cu toții că nu știți cât costă pâinea pentru că nu o consumați. Acum, că nu ne aude nimeni, chiar sunt curios de consumați. Știți că bolnavii cronici nu mai au acces la tratament? Vă pasă? Vreți să repetați strategia asta criminală și acum, să moară de frig la iarnă, domnule Cîțu.

„Două fetițe din Roman își vând jucăriile în stradă cu speranța că vor câștiga bani pentru a avea bani pentru utilități”. Aici ați adus România, România moare de foame la propriu. Oamenii nu au nevoie de super eroi închipuiți, ci de salarii și pensii decente, de respect și de un Guvern responsabil. Oamenii s-au săturat de voi.

Acest Guvern a mințit, a furat, a distrus România, a împrumutat milioane de euro, dar românii suferă de foame și frig. Ați distrus România timp de 9 luni de zile. Votați la vedere. Trebuie să salvăm România de un guvern care a devenit un pericol pentru țară. Moțiunea PSD va trece cu un scor istoric.

Florine, superman, ai căzut în cap. Zboară acasă lin!”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

UPDATE 5: Florin Cîțu s-a dezlănțuit în Plenul Parlamentului

Premierul a anunțat în timpul discursului din Parlament, de la moțiunea de cenzură, că România a atins pragul istoric de 15.000 de cazuri, în plin val patru de pandemie COVID-19. Cîțu a anunțat și că numărul deceselor se ridică la 252.

„Nu au pregătit România pentru valul 4 al pandemiei, iar apoi foștii colegi de la USR au lăsat Ministerul Sănătății fără ministru, în plină criză sanitară. Este un gest de iresponsabilitate și un atentat la sănătatea românilor!

Foști colegi de guvernare de la USR veți răspunde în fața românilor! Stați umăr la umăr cu extremiștii care susțin campania anti-vaccinare! Stați la masă cu extremiștii, antisemiții! Ați mințit și ați trădat românii, când tot ceea ce se cerea de la voi era responsabilitate.

Ați sabotat șansa dreptei de a avea un guvern stabil. Foarte bizar: ceea ce spuneați ieri ”fără corupție”, iar astăzi stați cot la cot cu corupții. N-ați vrut să vă asumați guvernarea și v-ați găsit un inamic comun, pe mine. Politica nu este despre cum să-l dați jos pe Florin Cîțu, este despre cum guvernăm mai bine pentru români.

Sinceritate, vă citez din DEX: ”Însușirea de a fi sincer (1); lipsă de prefăcătorie sau de viclenie; franchețe, loialitate. ◊ Loc. adv. Cu sinceritate = în mod sincer (1); din toată inima.”,

Nu se termină totul aici! Românii trebuie să știe cine sunteți și ce ați făcut. Nu mă voi lăsa până în momentul în care românii nu vor știi cine sunteți. (…)

Nu ne putem sustrage acestor trenduri oricât ne-am dori, dar face eforturi zi de zi pentru a le combate. Ați văzut deciziile luate de Guvern pentru a ne asigura că avem toate mediamentele necesare pentru a ne bate cu pandemia, chiar dacă unii au fugit de la guvernare și au lăsat ministerul nepregătit”, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 4, 12.27. Florin Cîțu le cere scuze românilor că a crezut în USR. ”Ar fi fost mai potrivit să retrageți moțiunea. Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru, e susținută de USR-PLUS. USR votează alături de PSD, se poate să fie mai josnici de atât liderii USR? S-au aliat cu socialiștii și neofasciștii.

Am arătat foarte clar, cu mine premier, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Sunt dezamăgit, USR joacă alba-neagra cu guvernarea. Vrea să vină la guvernare cu un premier mai indulgent. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Ați votat un partid bipolar.

Responsabilitatea pentru tot ce urmează e a USR: dobânzi, pandemie, curs. La PSD e de înțeles, Dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre proprii miniștri că sunt incompetenți”.

UPDATE 3, ora 12.05. Ședința este condusă de Ludovic Orban. Senatorul PSD Lucian Romașcanu a prezentat moțiunea de cenzură.

UPDATE 2, ora 11.10. PSD a adus în Parlament o machetă cu Superman cu capul în jos – o ironie la montajul postat de Florin Cîţu pe Facebook. Mulți paramentari din opoziție s-au grăbit să-și facă selfie-uri cu Superman prăbuşit.

UPDATE 1, ora 10.25.  Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că moțiunea va trece cu un scor astronomic.

„Astăzi, moțiunea de cenzură va trece cu un scor astronomic. Sperăm ca cei de la USR să nu facă un pas înapoi. Am avut o discuție cu liderul AUR. Vom vota cu bilele la vedere. Sperăm ca și cei de la USR să facă acest lucru. Am spus foarte clar: noi considerăm că în acest moment nu avem decât varianta anticipatelor. Până la anticipate ne dorim un acord, semnat și cu președintele României, care trebuie să recunoască în al 12-lea ceas că a avut un eșec, să avem un guvern de specialiști.

Românii nu așteaptă de la noi o isterie politică. Cred că primul pas al lui Klaus Iohannis ar fi să recunoască eșecul acestui proiect politic. Neîncrederea în statul român este la un nivel fără precedent, avem o adevărată bombă socială și nu putem aștepta până la disoluția statului român. Sub nicio formă noi nu vom susține un guvern minoritar al PNL”.

Moțiunea de cenzură

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu ar putea să cadă, astăzi, 5 octombrie. Parlamentul României se va întruni în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate şi a supune la vot moţiunea de cenzură ce a fost iniţiată de Partidul Social Democrat (PSD).

Care este cel mai probabil scenariu în cazul moțiunii de cenzură la care este supus Guvernul lui Florin Cîțu

Membrii CCR au admis în unanimitate sesizarea făcută, la data de 8 septembrie, de către premierul Florin Cîţu prin care acesta a cerut Curţii să constate existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

Există mari șanse ca această moțiune să treacă. În acest caz, conform art.103, alin (1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să invite partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru. Situația se va complica. Pentru că cei de la PSD au anunțat prin vocea președintelui Marcel Ciolacu că nu vor face nicio propunere. Social-democrații își doresc alegeri anticipate.

Este posibil ca liderul de la Cotroceni să încerce o nouă desemnare a lui Florin Cîţu în funcţia de premier, dar asta doar după ce va propune un premier de sacrificiu, care să nu primească votul de învestitură în Parlament (conform deciziei Curţii Constituţionale din data de 24 februarie 2020, un premier demis prin moţiune de cenzură nu mai poate fi desemnat din nou, deoarece „desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern”).

Sunt șanse foarte mici să nu treacă „votul de blam”

Un alt scenariu, puțin probabil, ar fi legat de moțiunea care nu va trece, iar Florin Cîțu va rămâne șef al Executivului. Situația asta ar impune negocieri cu cei de la USR, care au ieșit de la guvernare. Pari a fi un drum înfundat.

Se mai poate întâmpla ca, astăzi, să nu existe cvorum, iar moțiunea de cenzură să fie amânată. Florin Cîțuar mai avea timp să întoarcă din drum parlamentari care îi sunt potrivnici.