După o zi de scandaluri în Parlament, Moțiunea de cenzură contra cabinetului Dăncilă este citită în acest moment în fața camerelor reunite.
UPDATE: Președintele Senatului Teodor Meleșcanu a anunțat, după citirea moțiunii, că votul va avea loc joi, 10 octombrie.
Această săptămână va fi folosită din plin de Putere și Opoziție pentru a influența votul. Potrivit unor surse, există și optimiști în PSD, aceia care cred că timpul poate lucra în folosul lor în sensul de a-i convinge pe unii semnatari ai moțiunii să abandoneze. Și Opziția are aceeași strategie, adică speră că în această perioadă va atrage și alte voturi din PSD.
Potrivit unor surse, există și optimiști în PSD, aceia care cred că timpul poate lucra în folosul lor în sensul de a-i convinge pe unii semnatari ai moțiunii să abandoneze. Și Opziția are aceeași strategie, adică speră că în această perioadă va atrage și alte voturi din PSD.
Moțiunea de cenzură este citită, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, de senatorul liberal Florin Cîțu. Spre deosebire de miercuri, când și Puterea și Opoziția s-au mobilizat să voteze programul și să încerce, PSD, să pună votul sâmbătă, iar partidele de Opoziție să amâne data, la citirea textului sala a fost aproape goală. Nici membrii Guvernului nu au fost prezenți. 128 de parlamentari și-au înregistrat prezența, însă doar o mică parte dintre ei a fost în sală.
Senatorul liberal Florian Cîțu aduce o mulțime de acuzații cu privire la politicile economice ale PSD și ale Guvernului.
Cîțu a mai punctat numeroasele modificări fiscale și lipsa infrastructurii.
Ieri a fost măcel între Putere și Opoziție, iar PSD, ca să-i enerveze și mai rău pe combatanți, l-a pus președinte de ședință pe deputatul Florin Iordache. Părțile au trecut prin tot Regulamentul de funcționare al Parlamentului în încercarea de a stabili dacă este legal sau nu să voteze sâmbăta. Parlamentarii juriști au încercat din răsputeri să explice că fiecare are dreptate, fiecare altă dreptate.
Scopul moțiunii de cenzură a căzut pe plan secund, timpul fiind alocat pentru stabilirea programului de lucru. În cele din urmă, Opoziția a câștigat, sâmbătă nu se va lucra, nu se va vota moțiunea de cenzură.
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a spus că textul moțiunii va fi citit astăzi, iar votul se va da peste o săptămână.
Nunțiile și cumetriile au fost în pericol
PSD a încercat să forțeze lucrurile și să-i aducă pe parlamentari sâmbătă bazându-se pe faptul că vor lipsi mulți și moțiunea va pica. S-au contabilizat chiar și nunțile, botezurile și alte petreceri la care unii parlamentari trebuiau să participe și ar fi avut de ales între moțiune și distracție. Sau obligație. Alții erau plecați în delegații și nu puteau ajunge la vot.
Sacrificii și reproșuri
O parte din parlamentarii Opoziției nu au avut nicio problemă legată de votul de sâmbătă. Dimpotrivă, ar fi venit la orice oră și-n orice zi. „Dacă eram eu șeful Opoziției nu mă cramponam de ziua sau ora votului. Ne dorim să cadă Guvernul Dăncilă cât mai repede, să nu le lăsăm celor din PSD timp de manevră”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu.
Deputatul Ovidiu Ganț, reprezentantul Forumului Democrat German, spune că-i pare rău că nu are două voturi împotriva Guvernului.
„Dacă pun moșiunea la 4 dimineața, dacă o pun la miezul nopții, eu vin să votez. Cred că am fost trimiși de cetățeni în Parlament să lucrăm 7 zile din 7 în interesul lor”, a spus, pentru EVZ, senatorul UDMR Antal Lorant.
Iuliu Firczak, reprezentantul rutenilor în Parlament, nu a semnat textul moțiunii, consideră că ar fi o declarație de război, iar el nu se războiește cu nimeni, dar va vota moțiunea.
Panică în PSD
Doar președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu părea relaxat după ce PSD a primit o palmă de la Opoziție. Secretarul general al partidului Mihai Fifor era, în cursul dimineții zeflemitor, convins fiind că le va ieși jocul. „Ponta e la golf și nu își poate sacrifica hobby-ul pentru a vota moțiunea. Iar dreapta nu lucrează în weekend. Cum, stimați semnatari ai măreței moțiuni? Nu vă puteți sacrifica o zi de weekend pentru vot? Nu mai este esențial să dați jos guvernul Dăncilă „pentru a reconstrui România” dacă se votează sâmbăta?”, a transmis liderul PSD Opoziției.