Evenimentul Zilei > Actualitate > MOȚII din Cluj s-au răsculat joi seara că nu erau lăsați să fure lemn din PĂDURE
MOȚII din Cluj s-au răsculat joi seara că nu erau lăsați să fure lemn din PĂDURE

MOȚII din Cluj s-au răsculat joi seara că nu erau lăsați să fure lemn din PĂDURE

Mascații au intervenit pentru ca pădurarii să nu fie linșați de către cei care au tăia ilegal lemnul din pădure.

Peste 20 de localinici din loclaitatea Măguri, județul Cluj s-au revoltat, joi seara împotriva pădurarilor de la Direcția Silvică Cluj, care nu i-au lăsat să scoată lemnul furat din pădure. Pentru calmarea spiritelor a fost nevoie de intervenția jandarmilor din forțele speciale și a polițiștilor de la DIAS.

Potrivit unor localnici, pădurea din care a fost furat lemnul, estimat la o cantitate de 80 de metri cubi, aparține Composesoratului Măguri. ”De curând, cele 2.000 de hectare de  pădure au rămas fără pază din cauză cu nu a mai fost achitat acest serviciu. Joi, mai mulți localnici au intrat în pădure și au început să taie în voie lemn. Spre seară, pădurarii de la Direcția Silvică au încercat să îi împiedice să transporte lemnul tăiat ilegal dar a ieșit scandal mare de tot”, spune un localnic.

Comisarul șef Valentin Rusu, adjunct al șefului IPJ Cluj a declarat că Direcția Silvică Cluj a solicitat sprijin atât Poliției cât și Jandarmeriei. ”Ne-au cerut sprijin pentru a nu avea probleme. Au găsit o canitate mare de lemn tăiat și pădurarii au vrut să îl transporte în curtea Ocolului Sivilc din zonă dar au fost împiedicați de localnici. Ca să nu iasă scandal am trimis forțe în zonă”, a spus comisarul Rusu.

Jandarmeria scoasă din joc din 2011

În urmă cu patru ani, furtul de lemn era mult diminuat din cauza competențelor avute atunci de jandarmi, care putea opri pentru inspecție orice camion care transporta lemne. Când au început să deranjeze mafia lemnului, jandarmii au fost ”scoși din joc”, în sensul că nu au mai avut competențe de a opri și inspecta transporturile de lemne. ”De atunci, și până de curând, au furat cât au vrut. Cu un aviz de însoțire a mărfii transportau câteva camioane pe zi. Era o mafie organizată. Acum, jandarmii îi pot sancționa pe hoți doar dacă îi prind în flagrant, adică dacă îi prinzi când taie lemnul. Dacă nu îi prinzi în zonă nu le poți face nimic”, spune un jandarm.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: