Moștenitoarea imperiului Huawei, eliberată și lăsată să se întoarcă acasă! Târgul secret a inclus și eliberarea a doi canadieni de către China

Moștenitoarea imperiului Huawei, eliberată și lăsată să se întoarcă acasă! Târgul secret a inclus și eliberarea a doi canadieni de către China

Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului chinez de telecomunicații Huawei a fost pusă în libertate acum câteva ore de un judecător din Vancouver, a părăsit deja Canada și se îndreaptă spre China.

Fiica în vârstă de 49 de ani a magnatului chinez Ren Zhengfei, miliardarul care a fondat gigantul Huawei, ar fi fost filmată de televiziunea canadiană urcând într-un zbor cu destinația Shenzhen.

China a reușit să obțină eliberarea Prințesei Huawei

Eliberarea femeii care a înveninat relațiile dintre China și canadieni și americani a avut loc după un acord cu Departamentul de Justiție al SUA. Americanii s-au arătat de acord să suspendae acuzațiile de fraudă bancară și cerere de extrădare pe numele lui Meng Wanzhou.

Prințesa imperiului Huawei care a fost reținută pe 1 decembrie 2018, în Canada ca urmare a acuzațiilor SUA că aceasta a indus în eroare banca HSBC cu privire la adevărata natură a relației Huawei cu o companie numită Skycom, punând banca în pericol de a încălca sancțiunile SUA împotriva Iranului. Mai mult, i s-au adus acuzații de fraudă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul pare să fi fost rezolvat, până la urmă, în cadrul unor negocieri secrete, care au inclus reprezentanții ai celor trei țări. Numai așa se explică faptul că Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a declarat vineri că a ajuns la un acord de amănare a urmăririi penale până în decembrie 2022. Mai mult, dacă prințesa Huawei va respecta condițiile stabilite de instanță, cazul ar putea fi abandonat în cele din urmă.

Meng a recunoscut că a făcut declarații false

Ca parte a acordului, Meng a fost de acord cu o „declarație de fapte”, recunoscând că a făcut cu bună știință declarații false la HSBC, ceea ce a permis DOJ să afirme că femeia „și-a asumat responsabilitatea pentru rolul său principal în comiterea unui plan de fraudare a unei instituții financiare globale”.

Dincolo de soluția juridică găsită par să se fi aflat, însă, negocieri secrete. De altfel, într-o declarație făcută în avionul care o ducea acasă, prințesa Huawei spune deschis: „Fără o țară puternică (în spate) nu aș fi liberă astăzi”. Meng nu a uitat nici să mulțumească autorităților comuniste de la Beijing. "Roșul chinezesc strălucitor a aprins focul credinței în inima mea, a luminat cele mai întunecate momente și m-a condus pe drumul lung spre casă. În ciuda tuturor lucrurilor prin care am trecut, această călătorie de întoarcere este cea mai dulce călătorie spre casă", ar fi spus prințesa Huawei potrivit presei oficiale din China.

China eliberează, la rândul ei, doi canadieni

Încă o dovadă că eliberarea prințesei Huawei a fost rodul unor negocueri este eliberarea celor doi canadieni despre care autoritățile din această țară au afirmat că ar fi fost arestați ca represalii. "Cei doi canadieni Michael Kovrige Michael Spavor, reținuți în China din 2018, au fost eliberați și se întorc în Canada", a anunțat premierul canadian Justin Trudeau la scurt timp după ce directorul financiar șef Huawei, Meng Wanzhou, a părăsit Canada.

"Acum câteva minute, Michael Kovrig și Michael Spavor au părăsit spațiul aerian chinez pentru a se întoarce acasă", a dat asigurări Trudeau într-o conferință de presă. "Având în vedere că aceasta este o operațiune în curs de desfășurare - le-a spus el jurnaliștilor - nu pot împărtăși alte detalii".

Fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor au fost arestați în decembrie 2018 în China pentru spionaj, provocând o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing. Detenția lor a fost văzută de Canada ca o măsură de represalii după arestarea lui Meng Wanzhou la cererea Statelor Unite. Acesta din urmă, a fost în arest la domiciliu în Canada timp de aproape trei ani, notează RAI NEWS și BBC.