Evenimentul Zilei > Social > Moșii de vară 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Sâmbăta Morților
Moșii de vară 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Moșii de vară au o însemnătate aparte în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc cei morți. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților. Cu ocazia Moșilor de vară, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți bucate care apoi vor fi împărțite.

Sambata, 19 iunie, inainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moșii de vară„, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Cu ocazia Moșilor de vară, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți bucate care apoi vor fi împărțite. Printre preparatele nelipsite se numără coliva, colaci, orez cu lapte, păsat, cireșe și vin.

Moșii de Vară 2021 sunt prăznuiți, sâmbătă, 19 iunie. Potrivit calendar ortodox 2020, pe 20 și 21 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România. De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Pomana se dăruieşte celor săraci

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi.

Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire, mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei.

În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: