Evenimentul Zilei > International > Moscova reacționează în cazul avionului deturnat de Belarus. Ce a cerut Vladimir Putin
Moscova reacționează în cazul avionului deturnat de Belarus. Ce a cerut Vladimir Putin

Moscova reacționează în cazul avionului deturnat de Belarus. Ce a cerut Vladimir Putin

Occidentul a avut reacţie dură după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze duminică la Minsk. Acuzațiile formulate au fost la diferite niveluri iar Rusia a reacționat.

Agențiile de știri au fost informate de poziția Kremlinulului după deturnarea avionului de Belarus.  Moscova declarat luni că „instanţele internaţionale” ale aviaţiei civile ar trebui să se pronunţe asupra incidentului de duminică seara. Acesta la aterizarea unui zbor comercial în Belarus şi la arestarea unui opozant aflat la bord. Oficialitățile din mai multe state au declarat că o să urmeze sancțiuni.

„Există ghiduri de orientare pentru călătoriile aeriene şi instanţele aviaţiei civile internaţionale sunt cele care trebuie să evalueze dacă standardele internaţionale au fost respectate sau nu”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei de ştiri Interfax. Occidentalii acuzaseră o deturnare forţată a aparatului de zbor de către Belarus, un aliat al Rusiei.

Totodată, Dmitri Peskov a făcut apel la o „evaluare sobră” a incidentului, observând că există deja apeluri la adoptarea de sancţiuni după o procedură care, susţine el, s-a derulat în conformitate cu regulile internaţionale.

„Nu vrem să ne amestecăm în această cursă de a condamna pe cineva sau de a susţine ceva”, a adăugat el.

Oficialitățile belaruse au declarat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizaţia palestiniană Hamas, relatează AFP.

„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul (….), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, afirmând că citeşte o traducere în rusă a unui mesaj primit în engleză.

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk „fără ingerinţă”, după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă.

„Decizia a fost luată de comandantul echipajului fără ingerinţă externă”, a explicat Igor Golub, comandant al forţelor aeriene belaruse. Potrivit acestuia, pilotul ar fi putut „să plece spre Ucraina, în funcţie de condiţiile meteo şi de rezerva sa de carburant, sau spre Polonia”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: