Evenimentul Zilei > International > Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO
Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO

Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO

Parlamentul suedez a votat în favoarea „opțiunii NATO”, permițând țării să se alăture Alianței în viitor. Pentru Suedia, aderarea la NATO ar fi o mare schimbare de politică, deoarece ar pune capăt a peste 200 de ani de neutralitate militară oficială.

Pace, de la Napoleon încoace

Pentru Suedia, aderarea la NATO ar fi o mare schimbare de politică, deoarece ar pune capăt a peste 200 de ani de neutralitate militară oficială.

Țara nu a participat oficial la un război de când Napoleon a avansat prin Europa și a căutat în ultimii ani să își creeze un rol diplomatic ca arbitru internațional imparțial, dezvoltând în același timp un parteneriat mai strâns cu NATO.

Aderarea Suediei la NATO ar perturba, în egală măsură, un echilibru delicat al puterilor în regiunea instabilă a Mării Baltice, unde Suedia și Finlanda, oficial nealiniate, și membri NATO Danemarca, Germania, Polonia și statele baltice se confruntă cu agresiunea Rusiei. Acuzate de președintele Putin că extind Alianța la granițele Rusiei.

Dar rușii dau târcoale

În august, Suedia a desfășurat trupe pe insula sa baltică Gotland după ce a fost declanșată o alertă de securitate de către navele de război rusești care navigau în apropierea insulei.

Avioanele militare rusești intră în mod obișnuit în spațiul aerian suedez, fără permisiune, și mulți au arătat cu degetul spre Rusia atunci când un misterios submarin a fost detectat în apele din apropierea capitalei Stockholm, în 2014.

Analiștii spun că votul de săptămâna trecută în parlamentul suedez cu privire la opțiunea NATO semnalează probabil începerea unei noi etape de discuții furtunoase referitoare la intrarea deplină a Suediei în Alianță.

„Ne putem aștepta acum la o dezbatere politică mai completă cu privire la posibila aderare suedeză”, a declarat Calle Håkansson, un analist al grupului de reflecție al Institutului suedez de afaceri internaționale, pentru televiziunea de stat.

Argumentele ambelor părți sunt deja clare. Rezistența social-democraților se bazează pe o credință îndelungată că „libertatea Suediei împotriva alianțelor”, așa cum o numește partidul, a servit binelui țării.

Ministrul Apărării, Peter Hultqvist, a perfectat o serie de exerciții comune de antrenament cu NATO, cum ar fi exercițiul pe vreme rece Northern Wind din Suedia, din martie 2019, dar în fiecare moment a încercat să sublinieze independența Suediei.

Social-democrații spun că aderarea la NATO ar reprezenta o antagonizare inutilă a Rusiei și riscă să destabilizeze o situație de securitate deja tensionată de-a lungul flancului estic al Europei.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE