Misterul morţii PRINŢESEI ADORMITE a AMERICII

Misterul morţii PRINŢESEI ADORMITE a AMERICII

Martha Sunny Von Bulow a fost la jumătatea secolului trecut o vedetă mondenă a Americii. Sunny a decedat, pe 6 decembrie 2008, într-un sana¬toriu din New York, la 76 de ani, după ce zăcuse 28 de ani în comă.

În anii 80, Sunny a fost, fără să ştie, în centrul a două procese care au ţinut populaţia Americii cu sufletul la gură. Soţul ei, Claus, a fost condamnat, într-un prim proces, pentru că ar fi încercat să o ucidă, administrându-i o supradoză de insulină. Procurorii au considerat că Sunny a intrat în comă din cauza supradozei. Claus a fost achitat, în urma celui de-al doilea proces, după ce experţii au spus că nu a fost vorba de nicio injecţie cu insulină şi că simptomele s-ar fi putut datora unei supradoze de medicamente prescrise.

Sunny, nascută Martha Sharp Crawford, a moştenit o avere de 75 de milioane de dolari. În tinereţe era comparată cu actriţa Grace Kelly, altă stea a Americii care avea să devină prinţesă de Monaco. A devenit prinţesă de Auersperg, în urma primei casatorii din 1957 cu prinţul Alfred von Auersperg al Austriei. Au avut doi copii, Alexander şi Annie Laurie.

În 1966 s-a măritat cu britanicul Claus von Bulow, cu care a avut o fata, Cosima. În cei 28 de ani de comă nu a fost niciodată conectata la aparate, ci doar la nişte tuburi speciale prin care era hranită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia von Bulow a început sărbatorirea Crăciunului, alături de rude, pe 21 decembrie 1980, în casa lor din Newport, Rhode Island. În dimineaţa zilei următoare Sunny a fost găsită zăcând inconştientă pe podeaua băii.

Copiii din prima căsătorie l-au suspectat pe tatăl lor vitreg că ar fi drogat-o. În iulie 1981, Claus a fost acuzat de tentativă de omor. Un an mai tarziu a demarat procesul.

Procurorii au avut un caz construit pe probe circumstanţiale, mărturii controversate ale personalului casei şi, printre altele, au prezentat o seringă folosită, cu urme de insulină, găsita în casă.

Apărarea a adus în discuţie abuzul de alcool şi medicamente al lui Sunny von Bulow. Dupa ce un expert de la Harvard a spus juraţilor că starea ei se datora unei injecţii cu insulina, Claus a fost condamnat.

Pentru apel, von Bulow şi-a angajat unul dintre cei mai buni avocaşi, Alan Dershowitz. Acesta şi-a bazat cazul pe dependenţele femeii, aducând ca martori în instanţă personalităţi ale vremii din America, precum scriitorul Truman Capote, tactici ce au alimentat interesul publicului.

Din cauza dubiilor legate de seringa cu urme de insulină şi cu marturia cameristei lui Sunny von Bulow, martor-cheie în primul proces, apelul s-a terminat în favoarea lui Claus. S-a ajuns la concluzia ca Sunny a intrat în comă în urma unei combinaţii de droguri, alcool. Dupa ce juriul a aflat că ea mai fusese internată în spital, cu trei săptămâni înainte de a intra în comă, din cauza unei supradoze de  73 de aspirine, l-a declarat nevinovat pe Claus von Bulow de tentativa de omor.

Avocatul apărării, Dershowitz, a scris cartea "Reversal of Fortune", pe care s-a bazat filmul din 1990 cu acelaşi nume.

.