Autorităţile britanice au început un program experimental pentru a reduce mortalitatea în spitale. Este vorba despre o schemă controversată care presupune acordarea de bonusuri în bani spitalelor în care mor mai puţini pacienţi.
Primele rezultate sunt uimitoare. În ultimele 18 luni, au murit cu 900 de pacienţi mai puţini, potrivit Daily Mail. 24 de spitale au primit 4,8 milioane de lire sterline pentru a reduce rata mortalităţii. După un an şi jumătate de la începutul programului, au fost înregistrate cu 890 de morţi mai puţine decât în perioada similară dinaintea experimentului, mai ales în rândul pacienţilor internaţi pentru pneumonie, infarct sau operaţii la şold.
O analiză realizată de universităţi britanice de renume, precum Manchester, Nottingham, Birmingham şi Cambridge, subliniază rezultatul acţiunii.
Programul, deşi amplu contestat, a fost introdus în SUA şi presupune premierea spitalelor cu mortalitate mai mică. Specialiştii au încercat să explice rezultatul remarcabil. În contextul acordării unor bonusuri financiare pentru spitale, este încurajată competivitatea, iar medicii sunt mai determinaţi să colaboreze pentru a rezolva cazurile.
Dacă în SUA, programul este unul mai degrabă local, numai 5% dintre spitale participând, în Marea Britanie au fost înscrise iniţial 24 de unităţi sanitare din nord-vest. În perioada desfăşurării programului, rata mortalităţii scade cu 6%, se arată în studiul publicat în "New England Journal of Medicine".
- CREDEŢI CĂ ÎN SPITALELE ROMÂNEŞTI AR AVEA SUCCES UN ASEMENEA PROGRAM?