Evenimentul Zilei > International > Un monument de 50 de milioane dolari a provocat un scandal național. RANA care nu s-a VINDECAT nici după 250 de ani
Un monument de 50 de milioane dolari a provocat un scandal național. RANA care nu s-a VINDECAT nici după 250 de ani

Un monument de 50 de milioane dolari a provocat un scandal național. RANA care nu s-a VINDECAT nici după 250 de ani

Un monument dorit să fie inaugurat în Australia a scindat opinia publică și a creat unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria recentă a țării.

Autoritățile au aprobat un plan de 50 de milioane de dolari prin care să fie construită, în Golful Botany din Sydney, o statuie a exploratorului James Cook, care a sosit în țară pentru prima dată, în 1770. Numai că momentul marchează sosirea coloniștilor, aspect care a înfuriat o mare parte din australieni, notează BBC.

Dacă Scott Morrison, trezorierul Australiei, afirmă că acest momument este doar un loc de comemorare, recunoaștere și înțelegere a două culturi și a „incredibilului căpitan Cook”, pastorul Ray Minniecon, una dintre cele mai puternice voci ale comunității australiene, afirmă că ideea este supărătoare. „Este încă o invazie și e chiar una nedorită”, a afirmat acesta pentru Reuters.

Autoritățile au dorit să finalizeze construcția până în 2020, când se împlinesc 250 de ani de la evenimentul invocat. „Aceasta a fost prima întâlnire dintre europeni și australieni autohtoni și s-a desfășurat chiar aici, pe coasta de est”, afirmă și premierul Malcolm Turnbull.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: