Monitorizare trimestrială a UE pentru absorbţia fondurilor

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a declarat, astăzi, la Craiova, că oficiali ai Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de schimbările pe care Guvernul Boc doreşte să le facă în privinţa Departamentului de Luptă Antifraudă, sugerând chiar introducerea unei monitorizări trimestriale a activităţii de absorbţie a fondurilor europene.

„Mă nemulţumeşte foarte mult că există o îngrijorare la nivelul oficialilor europeni a felului în care actuala guvernare şi în primul rând PDL pregăteşte terenul pentru a se folosi discreţionar de fondurile europene. E inacceptabil ca cineva să pună în pericol acordarea de către UE a fondurilor europene prin acest tip de metode prin care se încearcă a se da mână liberă la fraudarea fondurilor europene”, a declarat Buşoi.

Problema independenţei

Liberalul susţine că principalele îngrijorări ale oficialilor europeni se referă la atingerea independenţei celor care ar trebui să se ocupe de absorbţia corectă a fondurilor.

„Ceea ce se întâmplă acolo, în instituţii care ar trebui să aibă o oarecare independenţă, nu este normal. Instituţiile acestea sunt transformate în feude de partid. Oameni din aceste instituţii care se presupune că ar trebui să fie indepedenţi sunt înlocuiţi cu oameni din clientela politică şi care semnează angajamente de fidelitate faţă de primul ministru”, a mai spus Buşoi.

Eurodeputatul se referă la o ordonanţă prin care Guvernul Boc doreşte reorganizarea DLAF: „S-a făcut o ordonanţă de reorganizare. La DLAF încă nu au început înlocuirile propriu-zise pentru că reprezentanţi ai Comisiei Europene au reacţionat imediat. La Bruxelles oamenii sunt extrem de îngrijoraţi.”

Angajament de fidelitate Unul dintre motivele de îngrijorare, conform declaraţiilor lui Buşoi, este introducerea unui angajament de fidelitate faţă de premierul Emil Boc pe care angajaţii departamentului vor fi obligaţi să îl semneze. „Am înţeles că ordonanţa cuprinde şi un model al acestui angajament. Domnul Baba pretinde că este copiat după ceea ce se petrecea la Cotroceni. Colegii mei din Parlamentul României au văzut acel model şi au făcut deja nişte amendamente”, a spus Buşoi.

Cei care şi-au exprimat îngrijorarea la nivel european sunt „colegi europarlamentari, oameni din structurile tehnice şi cei care au dat deja reacţii oficiale, cum ar fi şeful OLAF (Biroul European Anti Fraudă), reprezentanţii comisiei de control bugetar a PE şi chiar reprezentanţi ai Comisiei Europene.”

„Ei nu mai au încredere că e o instituţie independentă aici. Nu vom tolera ca aceste insituţii să devină instrumente prin care cei care fraudează fonduri europene să fie puşi la adăpost. Comisia de control bugetar a PE deja a spus că va lua în discuţie posibilitatea de a ne monitoriza prin rapoarte trimestriale în urma acestor măsuri impuse de Guvernul Boc”, a spus Buşoi.

Această situaţie ar putea duce inclusiv la suspendarea finanţărilor către România. „Dacă vor avea semnale că acest organism se va transforma într-un organism care va acoperi anumite fraude, atunci riscăm suspendarea plăţilor sau chiar încetarea acestora”, a conchis europarlamentarul.