Agitație teribilă la Bruxelles, unde se caută și se votează variante de rezolvare a crizei refugiaților. Monica Macovei susține că, în acest moment, trebuie să fim solidari cu drama acestor oameni, dar e de părere că, în cele din urmă, va fi nevoie de o decizie fermă legată de anihilarea ISIS.
- Robert Turcescu: De care parte a baricadei te afli: cote obligatorii sau voluntare? - Monica Macovei: Sunt pentru cote obligatorii, cote voluntare nu există, asta e o invenţie, la cote voluntare o țară poate să spună da sau nu. Deci vorbim de cote obligatorii, care sunt stabilite luând în calcul șomajul din țara respectivă, populația, PIB-ul… O țară care primeşte refugiații primește şi bani, pentru perioada 2014- 2016 sunt alocați 1 miliard de euro. În cazul României e vorba de 6.300 de refugiați, noi suntem douăzeci de milioane, cred că numărul ăsta de refugiați nu e o problemă.
- Acum câteva zile, președintele Klaus Iohannis anunţa o altă cifră, 1.700 și ceva de refugiați! - Nu știu de unde a scos această cifră, s-a făcut de râs, cifrele și decizia finală vor fi stabilite la Consiliu European din 14 septembrie.
- Mai mult, s-a vorbit și de cazarea lor în cămine… - Sper că nu în cămine studențești!
- Ba da! - Asta e o porcărie, după ce că și-așa nu sunt destule camere pentru studenți și mai trebuie să dea și șpagă ca să ia o cameră la cămin! Este exclus să fie cazați în cămine studențești, trebuie să se facă tabere de refugiați unde să fie triați, sunt tot felul de clădiri nelocuite, să pună mâna să le renoveze în două-trei săptămâni și primim și bani, şi creăm și locuri de muncă.
- Şi dacă vom refuza cota de şase mii de refugiați? - Înseamnă că România e neputincioasă şi că nu e în stare să facă o tabără pentru şase mii de oameni sau trei tabere a câte două mii de oameni cu bani de la Comisie, repet, nu cu banii românilor. Nu cred că suntem chiar atât de neputincioși.
- Poate după primii şase mii mai vin încă şase mii şi tot aşa… - România va fi consultată și se va stabili numărul de refugiați în funcție de capacitățile noastre. Şi, mai spun o dată, vom primi bani.
- Dacă printre ei se află şi potenţiali terorişti? - S-ar putea ca între acești refugiați politici să fie infiltrați şi refugiaţi cu scopuri teroriste, tocmai de-asta se creează tabere, unde ei sunt verificați și, evident, nu sunt primiți. Toate Serviciile din statele membre trebuie să-și facă treaba și să îi identifice, dar foarte mulți dintre refugiaţi sunt oameni normali care au fugit din calea morții.
- Trebuie să rămână toţi în Europa? - Există o decizie ca o parte dintre ei să fie relocați şi trimiși în statele din afara Uniunii Europene, de exemplu tot în state din lumea arabă, dar unde ei sunt în siguranță. Deci nu vor sta toți în Europa.
- Domnul Junker, președintele Comisiei Europene, mi se pare în momentul de față total depășit de situaţie! - Poate în alte situații aș spune că nu este președintele perfect al Comisiei, dar acum a fost foarte hotărât, în comparaţie cu momentul invaziei din Ucraina, când s-au dat declarații rare și contradictorii. Acum, mesajul e clar: trebuie să ajutăm acești oameni. În Parlamentul European, miercuri am votat pentru relocarea celor din Italia și Grecia și s-a adăugat şi Ungaria, unde ați văzut ce este. Se prevede și posibilitatea unor cote obligatorii, au fost 471 de voturi „împotrivă”, 204 „pentru” şi 37 de abţineri. Europarlamentarii români au votat împotrivă cu excepția mea și a lui Cristian Preda.
- De ce? - Pentru că s-au luat după Ponta care a spus: “Să ne primească în Schengen și atunci primim și noi refugiați!”. Dacă prin șantaj vrem să intrăm în Schengen, nu vom intra niciodată, Ponta habar n-are ce înseamnă politică externă, noi în Schengen vom intra când Parlamentul României va respinge proiectele de lege de modificare a Codurilor, când se va ridica imunitatea la toți parlamentarii, când Ponta îşi va da demisia pentru că e anchetat penal. Atunci vom intra în Schengen, restul e un șantaj ordinar.
- Ponta pare să fie pro-refugiați, i-a numit pe cei care sunt împotrivă șovini și xenofobi! - Dacă pune problema asta în balanţă cu Schengen, eu zic că e chiar mai bine acum că suntem în afara Schengen! Să nu uităm, totuși, că Franța, Austria și Germania au primit sute de mii de cetățenii români când fugeau din calea persecuției comuniste, asta e comparația pe care trebuie să o facem, vorbim de regimuri totalitare din care vin refugiații.
- Eu cred că e o comparaţie forţată, atunci nu asistam la o „ciocnire a civilizaţiilor”, acum însă… - Sunt de acord, e o ciocnire a civilizaţiilor, Europa oricum s-a transformat foarte mult și admit că multiculturalismul a fost un mare eșec, dar acum e foarte clar: ai venit, te ajut pentru că ești în nevoie, dar trebuie să respecți regulile culturale, morale şi de civilizație.
- Nişte conaţionali n-au făcut asta atunci când au plecat din România, de cear face-o acum aceşti refugiaţi? - Trebuie să fim fermi pentru că până acum n-am fost, le putem face cartiere speciale, moschei, nu asta-i problema, problema e să respecte nişte norme de convieţuire elementare, altfel Europa va fi distrusă și toată cultura europeană va fi ruinată. Da, asistăm la o ciocnire a civilizațiilor, eu sunt convinsă că mergem pe drumul acesta de foarte mulți ani, un drum în care cultura europeană va fi mult schimbată, nu va mai fi cultura europeană în care noi ne-am născut sau în care credeam că vom trăi toată viața. În Olanda sunt orașe cu peste jumătate din populaţie musulmani, de-asta spun că este oricum prea târziu. Dar nu poți lăsa să fie omorâţi zeci sau sute de mii de oameni doar din acest motiv.
- E cel puţin bizar că Europa se zbate să rezolve criza refugiaților, dar nu e în stare să intervină militar pentru a tranşa problema numită „Statul Islamic”. Oare doamna Merkel înțelege necesitatea unui astfel de acţiuni? - Nu știu ce înțelege doamna Merkel, eu vă spun părerea mea: va trebui să rezolvăm problema Statului Islamic, iar refugiații aceștia să se întoarcă la ei acasă. Pledez pentru o intervenție militară dacă se ajunge aici, pentru că nu se poate ca viața oamenilor decenți și normali să fie în pericol. Să stăm cu teama că oricând vine un terorist și pune o bombă sau te împușcă așa cum a fost în trenul Bruxelles- Paris acum două săptămâni când a ieșit unul cu un Kalașnikov și-a vrut să împuște nu știu câți oameni? Noroc că erau patru americani care au sărit și l-au imobilizat, că și asta spune ceva, vest- europenii stăteau pe scaune…