Mongolia are un nou Prim Ministru începând de miercuri, după săptămâni de scandal în care fostul Prim Ministru și membrii cabinetului său au fost acuzați de corupție. Ukhnaagiin Khurelsukh – fost Vice Prim Ministru cunoscut pentru imaginea sa de macho, după ce a pozat în stilul lui Putin, fără tricou și cu o armă de vânătoare în mână – a fost numit în funcție de Partidul Popular din Mongolia (MPP), care a înregistrat o victorie electorală răsunătoare cu peste un an în urmă.
În discursul de după victorie, domnul Khurelsukh s-a angajat să "îmbunătățească viața oamenilor, să impună disciplina și respectarea regulilor, să lupte împotriva corupției și să-i pedepsească pe cei care se poartă ca și cum nu ar avea nicio responsabilitate".
"Cabinetul meu... va reinstaura justiția", a declarat acesta, adăugând: "nu veniți la mine cu propuneri ilegale, nici la membrii cabinetului meu, și nu încercați să ne forțați să acționăm ilegal". Fostul Premier, Jargaltulgiin Erdenebat, a fost demis la începutul lunii septembrie de către membrii parlamentului, care l-au acuzat că a acordat 800 de milioane de tugri (328 milioane dolari SUA) sub forma unor concesii în favoarea a opt companii ce au legături cu miniștrii din fostul său cabinet.
De asemenea, acesta a fost acuzat de acordarea de mită electorală în numerar, lăsând, în același timp, impresia că ar fi o persoană săracă - toate aceste acuzații au fost negate cu înverșunare de domnul Erdenebat.
Actualul Prim Ministru, domnul Khurelsukh, în vârstă de 49 de ani, și-a început cariera în armată și devenit parlamentar ca membru al MPP, în anul 2000.
Pe lângă seria de fotografii inspirate de președintele rus Vladimir Putin, acesta a primit porecla "Pumnul", luna trecută, după apariția unui videoclip din anul 2012, în care se vede cum îl lovește pe un alt membru al parlamentului.
Economia Mongoliei a avut rezultate bune în timpul guvernării domnului Erdenebat, înregistrându-se o îmbunătățire dramatică în prima jumătate a anului 2017, pe fondul creșterii cererii de cărbune din partea Chinei.
Totuși, instabilitatea politică reprezintă o problemă constantă pentru această țară, aflată în Asia Centrală. Mongolia a adoptat prima sa Constituție în 1992, după zeci de ani de guvernare comunistă.
În această perioadă, țara a avut nu mai puțin de 15 cabinete, durata medie de mandat a acestora fiind de 1,5 ani.
MPP a obținut 65 din cele 76 de locuri în parlamentul național la alegerile din 2016, însă a pierdut alegerile prezidențiale cu un scor foarte strâns, în iulie anul curent.
Decizia de a-i cere demisia domnului Erdenebat a fost luată după ce conducerea MPP a refuzat să-i pedepsească pe lideri ai partidului care ar fi jucat un rol important într-un scandal soldat cu un prejudiciu de 25 milioane de dolari. Acuzațiile se referă la vânzarea de funcții guvernamentale. Mulți analiști consideră că această lipsă de reacție a dus la pierderea alegerilor prezidențiale de către MPP.