MONDIALUL DIN FOTOLIU: Când fotbalul întâlneşte soccerul

Pitorescul începutului de turneu, dincolo de concertul la vuvuzele, de Shakira făcând „Waka-Waka” înaintea transmisiunilor sau de dansul sincron al sud-africanilor la primul gol al campionatului, stă în confruntările inegale din grupe.

O astfel de partidă, în care adversarele sunt separate copleşitor de palmares, e cea dintre selecţionata Angliei şi cea a Statelor Unite, programată diseară şi contând pentru Grupa C de la Cupa Mondială sud-africană. Duelul anglo-american suscită un interes deopotrivă de mare şi pe Bătrânul Continent, şi în Lumea Nouă, în pofida prejudecăţilor că soccerul ar fi o rudă săracă a baseballului.

În Europa, istorica victorie a americanilor de la Mondialul din 1950 e privită cu superioară înţelegere, puţini crezând că inventatorii fotbalului au adversari serioşi în cei care doar i-au schimbat numele Sportului-Rege, zicându-i soccer. Argumentarea diferenţelor insurmontabile, în ambele ţări, se face pe criterii adesea discutabile.

Fireşte, nu poţi compara un selecţioner care îl lasă acasă pe vitezistul Theo Walcott cu unul care îl ia cu el pe fiul său, Michael Bradley. Apoi, toţi internaţionalii englezi din lotul lui Capello evoluează la cluburi din Albion, dintre americani fiind doar opt care joacă unde se vorbeşte cu accent „cockney”.

În plus, englezii le spun americanilor „yankei”, nu neapărat pentru a sublinia coordonate istorice sau geografice, ci fiindcă sună cumva exotic, depărtat de fotbal. La aceste obrăznicii, yankeii ripostează suav: nu vor să devină campioni mondiali, ci doar să-i bată pe „lei” la propriul lor joc.

Iar dacă americanii şi-ar pune mintea cu campioanele mondiale, şi-ar aminti că Anglia a câştigat titlul doar o dată, pe teren propriu, iar la golul decisiv mingea n-a prea depăşit linia porţii. Serios vorbind, americanii ştiu că meciul cu Anglia, primul, nici măcar nu este decisiv în economia calificării.

Ca la toate întâlnirile în care fotbaliştii reprezintă naţiuni care au avut ceva de împărţit, transferându-se asupra lor responsabilităţi umflate pentru a se spori interesul faţă de confruntare, la meciul Anglia - SUA se simte o presiune suplimentară. Aceasta a ajuns până la casele de pariuri: s-au pus sume frumuşele având ca miză până şi numărul de englezi, respectiv de americani, care vor intona energic imnul patriei în faţa camerelor de luat vederi!

Că SUA stau mai bine decât Anglia la procentul din populaţie care practică fotbalul în mod activ (8,2%-6,9%) e un detaliu bun de speculat în ziare. Dar această proporţie, până la urmă explicabilă, nu va influenţa scorul meciului, pe care vă propun să-l urmărim de dragul jocului.

După cum nici straniile speculaţii gazetăreşti potrivit cărora America ar fi suferit deja o înfrângere în faţa Angliei din pricina petei lăţite de British Petroleum în Golful Mexic nu au nicio legătură cu Donovan şi Rooney. Fotbalul e frumos şi fără să-l complicăm cu statistici, rivalităţi istorice şi amestecarea borcanelor.