Momentul adevarului pentru viitorul provinciei Kosovo

Liderii sarbi si cei ai albanezilor din Kosovo se reunesc astazi, in statiunea austriaca Baden, pentru o ultima runda de negocieri asupra viitorului statut al provinciei separatiste, administrata de ONU din anul 1999, transmite AFP.

Presedintele Boris Tadici, premierul Vojislav Kostunita si ministrul de externe Vuk Jeremici vor reprezenta Serbia la reuniunea din Austria, iar de cealalta parte a mesei vor sta viitorul premier kosovar Hashim Thaci, primul-ministru in exercitiu Agim Ceku si presedintele provinciei Fatmir Sejdiu.

Intalnirea cu usile inchise se va desfasura pe parcursul a trei zile, la Castelul Weikersdorf, sub egida troicii de mediatori din Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia.

Pe 10 decembrie, acestia urmeaza sa-i prezinte secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, sud-coreeanul Ban Ki-moon, un raport privind rezultatul tratativelor.

Doua versiuni si niciun compromis

Saptamana trecuta, la Bruxelles, mediatorii au rezumat astfel pozitiile celor doua parti: Pristina vrea o „independenta supravegheata”, in timp ce Belgradul pledeaza pentru un „Kosovo cu o larga autonomie, in interiorul granitelor Serbiei”.

Sansele unui compromis intre sarbi si albanezi la capatul celor trei zile de discutii sunt extrem de reduse, ceea ce ii va determina pe kosovari sa-si declare unilateral independenta, cel mai probabil luna viitoare.

MISIUNE IMPOSIBILA Rezistenta la independenta Intr-un interviu acordat cotidianului austriac „Kurier”, castigatorul alegerilor legislative de pe 17 noiembrie Hashim Thaci a declarat ca provincia Kosovo va deveni independenta la scurt timp dupa 10 decembrie. Totodata, Hashim Thaci s-a angajat sa nu faca niciun pas spre independenta fara acordul partenerilor americani si europeni ai Pristinei.

Mai multe state membre ale UE, mai ales Grecia si Cipru, se opun recunoasterii independentei Kosovo in absenta unei rezolutii ONU. Insa o rezolutie ONU in acest sens nu poate fi adoptata, deoarece Rusia - stat membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate - sustine pozitia autoritatilor de la Belgrad si cere ca negocierile sa continue si dupa 10 decembrie.