Marți, 30 august, Italia și-a luat adio de la cele 232 de victime ale devastatorului cutremur, care a lovit săptămâna trecută, zona centrală a țării. O primă slujbă de comemorare a victimelor a avut loc pe 26 august la Ascoli Piceno pentru cele 49 de victime din regiunea Marche, iar Amatrice, orășelul care aproape a fost ras de pe fața pământului, se pregătește ca în aceste momente să-și ia la revedere de la restul victimelor, transmite Agerpres.
Italia este în lacrimi! Lacrimi de durere pentru cei dispăruți în devastatorul seism, lacrimi de deznădejde din partea celor care au privit neputincioși cum pământul le înghite agoniseala de o viață. După o săptămână de foc, victimele și-au găsit, în sfârșit pacea, dar în urma lor a rămas durerea provocată de absență și deznădejde.
The Guardian scrie că rudele, prietenii și toí cei care au dorit să le fie acestora aproape s-au adunat în jurul celor 37 de sicrie aflate în Amatrice, înainte ca acestea să fie transportate într-un cort instalat în apropiere pentru a le feri de furtuna care s-a dezlănțuit din neant, de parcă durerea tuturor celor 292 de victime a năvălit din cer... La ceremonie sunt prezenți șeful de stat, Sergio Mattarela, premierul, Matteo Renzi, și alte oficialități de stat. Din partea României, premierul Dacian Cioloș și ministrul muncii, Dragoș Pîslaru vor asista la serviciul funerar.
Premierul României a vizitat trei românce rănite în cutremur, internate într-un spital din Rieti, declarând că starea lor de sănătate este stabilă.
"Am vrut să văd cum se simt. Am avut o discuție cu medicii de aici înainte și mi-au confirmat că toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt în stare bună clinică și oricum recuperabile medical, unele pe o perioadă mai lungă, altele pe o perioadă mai scurtă. Cred că va fi o doamnă tânără care în următoarele zile chiar va fi externată", a declarat premierul Cioloș, pentru Digi 24, la plecarea de la spitalul din Rieti. ''Am stat de vorbă un pic cu doamnele. Le-am explicat ceea ce am decis să facem, ajutorul financiar pe care o să îl acordăm. Le-am spus că am decis chiar de mâine să vină un asistent social de la București, care va sta o lună, două, cât va fi necesar aici, ca să ajute persoanele de la ambasadă să facă toate formalitățile necesare pentru ca oamenii să poată intra în posesia ajutorului pe care îl acordăm, fiindcă el, chiar dacă nu e foarte semnificativ din punct de vedere financiar, (...) e foarte important să ajungă cât mai repede", a precizat Cioloș.
Potrivit Agerpres, Domenico Pompili, episcop de Rieti, va oficia ceremonia care se va celebra în fața a doar 37 de sicrie dintre cei decedați la Amatrice. Restul trupurilor neînsuflețite au fost duse la Rieti, sau la Roma la decizia rudelor acestora, având în vedere că mulți dintre ei erau turiști care locuiau în capitală.
Inițial, serviciul funerar ar fi trebuit să aibă loc în zona din apropierea aeroportului din Rieti, însă primarul din Amatrice a protestat, cerând guvernului să nu mai provoace suferință "unei populații devastate de durere", obligând oamenii să se îndepărteze de locul unde i-au pierdut pe cei dragi.
Vă reamintim că săptămâna trecută, un cutremur major a lovit centrul Italiei, lângă localitatea Norcia, la ora 3,36, ora locală, un seism cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc la 10 km de localitatea Norcia. În urma acestui dezastru, un orășel a fost ras de pe fața pământului, iar bilanțul victimelor indică 292 de morți, iar căutările încă nu s-au încheiat.