Moment unic în medicină. Descoperirea poate salva milioane de oameni

Moment unic în medicină. Descoperirea poate salva milioane de oameni

Primii neuroni artificiali pentru repararea circuitelor nervoase din creier sunt gata.

Acestea sunt cipuri de siliciu bionice care pot fi folosite ca armă pentru combaterea Alzheimerului și a unor boli de inimă.

Oamenii de ştiinţă au creat neuroni artificiali care ar putea fi implantaţi în creierul pacienţilor care suferă de paralizie sau alte probleme cu sistemul nervos. Acest lucru a fost anunțat de jurnalul Nature Communications şi explică modul în care acestea cipuri de siliciu bionice sunt  concepute pentru a repara circuitele nervoase și a restabili funcțiile pierdute.

Deschide calea de a utiliza aceste dispozitive minuscule ca armă pentru a combate anumite boli de inimă și boli legate de degenerarea neuronală, cum ar fi Alzheimer.

„Orice zonă care se confruntă cu o boală degenerativă, cum ar fi Alzheimer, acolo unde neuronii nu mai trimit impulsuri din cauza vârstei, bolii, sau leziunilor, poate fi ajutată de un implant de neuroni artificiali care să facă treaba neuronilor naturali afectaţi”, a declarat Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Rezultatele au fost obținute în cadrul cercetării coordonate de Alain Nogaret, a departamentului de fizică a universității britanice din Bath, și au fost realizate în colaborare cu universitatea elvețiană din Zurich și cea din Noua Zeelandă din Auckland, dar şi de talienii Elisa Donati și Giacomo Indiveri care fac parte din grupul de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum funcţionează cipurile

Cipurile funcționează ca ferestre nanocircuite care reproduc canalele ionice, adică secvențe de proteine ​​care se găsesc la suprafața celulelor și care, la fel ca ferestrele, permit trecerea substanțelor din exterior în celule. În cazul neuronilor, canalele ionice permit transmiterea semnalelor nervoase. Cipurile se comportă ca niște celule nervoase: atât celulele nervoase care controlează respirația, cât și hipocampul, structura creierului în care se află unitatea de memorie, practic  au fost reproduse pe cipuri de siliciu. În ambele cazuri, comportamentul cipurilor a fost similar cu cel al celulelor nervoase.

Se pot construi neuroni bionici bazaţi pe oricare dintre celule nervoase aflate în creier, coloana vertebrală

Descoperirea vine după ce cercetătorii au observat că pot modela neuroni vii într-un program pe calculator şi să le recreeze felul în care trimit impulsuri într-un cip de silicon cu o acurateţe de peste 94%. Programul permite cercetătorilor să copieze întreaga varietate de neuroni care poate fi găsită în sistemul nervos uman. Oamenii de ştiinţă spun acum că pot construi neuroni bionici bazaţi pe oricare dintre celule nervoase aflate în creier, coloana vertebrală sau spaţii mai îndepărtate are sistemului nervos periferic, precum neuronii de senzaţie din piele, titrează tgcom24.