Moment istoric pentru NASA: Nava spaţială Voyager 2 ajunge în spaţiul INTERSTELAR după patru decenii de explorare a sistemului solar

Moment istoric pentru NASA: Nava spaţială Voyager 2 ajunge în spaţiul INTERSTELAR după patru decenii de explorare a sistemului solar

Sonda Voyager 2 lansată de NASA în 1977, este acum la peste 11 miliarde de mile de la Pământ și a atins spațiul interstelar. Aceasta este a doua oară când un obiect uman a ajuns în această parte a spațiului. Și este un lucru incredibil pentru o navă spațială proiectată să dureze cinci ani, titrează CNN.

Voyager 2 este până în prezent cea mai lungă misiune a NASA. "Mai sunt încă multe de învățat despre regiunea spațiului interstelar imediat dincolo de heliopauză -adică până acolo unde influența mediului galactic este mai puternică decît câmpul magnetic și fluxulul de particule generate de Soare, a spus omul de știință  Ed Stone, într-o declarație.

Voyager 1 , lansat la doar câteva săptămâni după Voyager 2, a depășit aceeași limită în 2012 și a ieșit din heliosferă. Cu toate acestea, doar pentru că sondele au părăsit heliosfera nu înseamnă că au părăsit sistemul nostru solar. Limita sa este marginea exterioară a norului Oort (este un nor de comete care poartă numele astronomului olandez Jan Hendrick Oort). Oamenii de știință cred că ar fi nevoie de 2.300 de ani pentru a ajunge la marginea interioară a norului și 30.000 de ani pentru a zbura dincolo de el. Voyager 2 poartă ceva unic: instrumentul Plasma Science Experiment. Acest instrument a încetat să lucreze la Voyager 1 în 1980, dar încă mai funcționează pe Voyager 2.

Instrumentul va putea lua observații fără precedent în această parte a spațiului interstelar și le va trimite înapoi la oamenii de știință angajaţi în această misiune. Ei încă pot comunica cu Voyager 2, chiar și în spațiul interstelar, dar comunicare durează aproximativ 16,5 ore până ce răspunsul vine înapoi pe Pământ. "Voyager are un loc foarte special pentru noi în flota noastră heliofizică", a declarat Nicola Fox, directorul diviziei de heliofizică de la sediul NASA. "Studiile noastre încep de la Soare și se extind la tot ceea ce vântul solar atinge. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Sondele sunt acum "cetățeni în vârstă, dar sunt sănătoși", a declarat astăzi directorul de proiect Voyager, Suzanne Dodd. Cele mai mari preocupări legate de păstrarea sondei care funcționează sunt energia electrică și termică. Voyager 2 pierde aproximativ 4 wați de putere pe an, iar oamenii de știință ai misiunii trebuie să închidă sistemele pentru a menține instrumentele în funcțiune. Camerele pentru ambele sonde nu mai funcționează.

Unde se află Voyager 2 este foarte frig - aproximativ 3,6 grade Kelvin (3.6K= -269.5500℃) și aproape de punctul de îngheț al hidrogenului - provocând îngrijorări cu privire la propulsorul sondei. Voyager 2 a fost lansat pe 20 august 1977, cu 16 zile înainte de Voyager 1. Ambele sonde sunt misiuni de reper care continuă călătoria de explorare pe un teritoriu neexplorat, a spus  NASA. Ambele au fost proiectate ca misiuni de cinci ani pentru a studia Jupiter și Saturn, iar atunci când aceștia au avut succes, au fost adăugate și flyby-uri pentru Uranus și Neptun.

Controlul la distanță a permis programarea navei spațiale să continue să zboare dincolo de țintele intenționate și să exploreze mai multe "frontiere finale". Ambele sonde poartă în continuare înregistrări de aur care conțin imagini, mesaje și sunete... nava spațială ar putea depăși civilizația umană cu miliarde de ani. "Cred că suntem cu toții fericiți și ușurați că sondele Voyager au funcționat atât timp încât să depășească această etapă", a spus Dodd, potrivit cnn.