Moment istoric. OMS aprobă primul vaccin după 30 de ani de studii şi testări. Este boala care ucide de milenii

Moment istoric. OMS aprobă primul vaccin după 30 de ani de studii şi testări. Este boala care ucide de milenii Sursa: Pixabay

La mai bine de trei decenii de studii şi testări, după ce oamenii de știință de la GlaxoSmithKline au început să-l dezvolte, un vaccin împotriva malariei a fost în cele din urmă aprobat miercuri de OMS. 

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin de prevenire a malariei, una dintre cele mai vechi și mai letale boli infecțioase ale omenirii.  Vaccinul ar putea ajuta la salvarea vieții a 400.000 de persoane care încă cedează malariei în fiecare an (mai mult de 50% sunt copii sub 5 ani), majoritatea în Africa subsahariană. Vaccinul este pentru inocularea copiilor mici, precum și a adulților. Potrivit WSJ, producția și lansarea vaccinului ar putea dura ani de zile pentru a fi utilizat la scară largă pe continentul african.

Dar înainte ca cineva să devină prea entuziasmat, WSJ subliniază că vaccinul a demonstrat că reduce doar cu 30% cazurile severe de malarie. Din această cauză și a dificultății de distribuție, ar putea dura ani de zile pentru a vedea cât de eficient este vaccinul în lumea reală.

Acum, după succesul unor programe-pilot de imunizare desfășurate în Ghana, Kenya și Malawi, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinul să fie extins în toată Africa Subsahariană. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „Acesta este un moment istoric. Mult așteptatul vaccin împotriva malariei pentru copii este o descoperire uriaţă pentru știință, pentru sănătatea copilului și controlul malariei ”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în comunicatul de presă.

Cum funcționează vaccinul

Există mai mult de 100 de tipuri de paraziți ai malariei. Vaccinul TS,S îl vizează pe cel care este cel mai mortal și cel mai frecvent în Africa: plasmodium falciparum.

Programele de testare, care au început în 2015, au arătat că vaccinul ar putea preveni aproximativ patru din 10 cazuri de malarie, trei din 10 cazuri severe și ar putea duce la scăderea cu o treime a numărului de copii care au nevoie de transfuzii de sânge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este nevoie de patru doze pentru ca vaccinul să fie eficient. Primele trei se administrează la interval de o lună, începând cu vârsta de cinci luni a copilului, iar o ultimă doză de rapel este necesară în jurul vârstei de 18 luni.

„Din punct de vedere științific, acesta este un progres masiv, din punct de vedere al sănătății publice, este o performanță istorică”, a declarat Dr. Pedro Alonso, directorul Programului Global pentru Malarie al OMS. „Căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani, acesta va salva vieți și va preveni boala la copiii africani”, a subliniat oficialul, potrivit zerohedge.