Editura Evenimentul si Capital

Moment istoric. Doi Suverani Pontifi au fost canonizați simultan: Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea

14-04/24-vatican-agerpres-6839919-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 204 Vizualizari

Papa Francisc i-a canonizat pe Papa Ioan Paul al II-lea și pe Papa Ioan al XXIII-lea, într-o ceremonie istorică la Vatican, în fața unui milion de pelerini din toate colțurile lumii.

Papa Francisc i-a lăudat pe cei doi predecesori ai săi, pe care i-a numit „oameni curajoși”, aceasta fiind prima dată în istorie când doi Papi sunt canonizați în același timp. La slujbă a participat și Papa Emerit Benedict, care a renunțat la Pontificat anul trecut, precum și în jur de 100 de delegații străine.

Analiștii spun că, prin gestul său, Francisc încearcă să echilibreze moștenirea conservatoare a lui Ioan Paul al II-lea cu entuziasmul reformator al lui Ioan al XXIII-lea.

Papa Francisc a declarat solemn, în latină: „Îi declarăm și îi definim sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinților și stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiți cu evlavie printre sfinți’’, fiind aclamat imediat de mulţime, în timp ce clopotele răsunau în toată Roma.

Francisc l-a îmbrăţişat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fostul Suveran Pontif german, sprijinindu-se în baston, îmbrăcat în alb şi purtând mitră, i-a salutat pe cardinalii şi episcopii prezenţi, ridicând mâinile în semn de bucurie şi comuniune. S-a aşezat apoi în rândurile de scaune din stânga altarului, urmând să slujească şi el, dar nu alături de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea şi nu mai are niciun rol oficial.

Papa Francisc a salutat credincioșii din „papamobil”, la finalul ceremoniei de duminică FOTO: AGERPRES

Omagiu celor doi noi sfinți

În apropierea altarului au fost aduse două relicve ale Papilor canonizaţi: o fiolă cu sângele lui Ioan Paul al IIlea și un fragment de piele a lui Ioan al XXIII-lea. Papa Francisc le-a adus un omagiu celor doi noi sfinţi pentru apropierea de condiţia umană: „Preoți, episcopi, papi din secolul al XX-lea au trecut prin tragedii, dar nu s-au lăsat înfrânți pentru că, în ei, Dumnezeu a fost mai puternic. În ei compasiunea lui Dumnezeu a fost mai puternică”, a spus Papa.

„În aceşti doi bărbaţi, observatori ai rănilor lui Hristos şi martori ai compasiunii sale, exista o vie speranţă, o bucurie de nedescris”, a afirmat Francisc, după ceremonia de canonizare din Piaţa Sfântul Petru.

Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiți Suverani Pontifi , aici într-o fotografie din 2004 FOTO: AGERPRES

„Am numărat zilele care treceau până la acest eveniment. Este o experiență pe care o trăiești o dată-n viață.” PELERIN POLONEZ LA ROMA

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI