Moment istoric. Au fost aduse pe Terra primele vietăți concepute în Univers

Moment istoric. Au fost aduse pe Terra primele vietăți concepute în Univers

O cercetare deschizătoare de drumuri în domeniul reproducerii în spaţiu, care a condus la naşterea unor şoareci sănătoşi cu ajutorul lichidului seminal liofilizat depozitat timp de mai mulţi ani pe orbita terestră, demonstrează posibilitatea de procreere dincolo de Pământ, cu implicaţii viitoare pentru exploratorii cosmosului, relatează marţi Reuters.

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au produs 168 de pui de şoarece folosind spermă care a fost depozitată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) timp de cinci ani şi zece luni şi a fost apoi rehidratată la revenirea pe Pământ şi injectată în ovule nefertilizate, transferate ulterior la femele de şoareci într-un laborator japonez.

Care sunt caracteristicile care fac vietățile speciale

Celulele din lichidul seminal au fost expuse la radiaţii de 170 de ori mai mari în comparaţie cu sperma depozitată la sol în scopuri comparative, la Centrul Spaţial Tsukuba al Agenţiei Japoneze de Explorare Aerospaţială (JAXA).

Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea Yamanashicare, care a contribuit la studiul publicat în jurnalul Science Advances, a declarat că radiaţia spaţială nu a afectat ADN-ului lichidului seminal şi nici nu a redus capacitatea de fertilizare a acestuia în comparaţie cu sperma depozitată la sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puii de şoarece au fost la fel de sănătoşi ca şi cei concepuţi folosind sperma depozitată la sol, cu aspect normal şi fără anomalii genetice, a adăugat Wakayama. Totodată, urmaşii lor - şi chiar şi nepoţii lor - au avut de asemenea o stare de sănătate bună, a spus cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă caută să înţeleagă mai bine modul în care condiţiile din spaţiuafectează reproducerea. Există temeri conform cărora nivelul ridicat de radiaţii ar putea favoriza mutaţii dăunătoare şi, de asemenea, condiţiile de gravitaţie zero ar putea împiedica dezvoltarea embrionară.

Primul studiu în care au fost implicate mamiferele

Cercetările anterioare desfăşurate pe orbită au implicat alte vieţuitoare, precum musculiţe de oţet şi peşti.

Acesta a fost primul studiu spaţial care a implicat celulele reproductive ale mamiferelor.

"Dacă radiaţia spaţială are ca rezultat mutaţii, poate următoarea generaţie ar fi puţin modificată. Cu toate acestea, dacă animale trăiesc în spaţiu multe generaţii, mutaţiile s-ar acumula", a declarat Wakayama. 'Trebuie să ştim cum să ne protejăm de aşa ceva", a spus el.

Wakayama a adăugat că în luna august cercetătorii vor trimite embrioni îngheţaţi de şoarece, aflaţi în stadiu incipient, la bordul ISS unde vor fi dezgheţaţi şi crescuţi în condiţii de gravitaţie zero.

"Prin acest experiment vom afla dacă gravitaţia este esenţială pentru dezvoltarea embrionilor de mamifere sau nu", a spus Wakayama.

Aceste aspecte ar putea fi problematice dacă omenirea va stabili în viitor colonii în afara Pământului, pe Lună, pe Marte sau în staţii spaţiale mari, sau va dezvolta tehnologii pentru trimiterea astronauţilor în misiuni îndelungate către destinaţii aflate dincolo de sistemul nostru solar, cum ar fi spre cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Concluzii: Oamenii se pot reproduce în spațiu

Wakayama a declarat că descoperirile realizate asupra lichidului seminal liofilizat de şoarece sugerează că această metodă ar putea fi utilizată pentru reproducerea umană în spaţiu în cazul unor astfel de misiuni îndelungate.

Sperma liofilizată a fost trimisă în 2013 la bordul ISS unde a fost depozitată într-un congelator, apoi a fost adusă înapoi pe Pământ în 2019.

Cercetătorii au estimat că sperma liofilizată ar putea fi stocată în siguranţă la bordul staţiei spaţiale timp de aproximativ 200 de ani.

"Pentru ca oamenii să reziste în spaţiu, s-ar putea să fim nevoiţi să facem acest lucru pentru a menţine diversitatea genetică, nu numai a oamenilor, ci şi a animalelor domestice şi chiar a animalelor de companie", a declarat Wakayama.

Diversitatea genetică protejează împotriva acumulării de mutaţii dăunătoare observate în caz de consangvinizare.

Transportul celulelor reproductive liofilizate de la un număr mare de persoane ar fi mai uşor de realizat decât trimiterea animalelor în spaţiu şi ar putea permite coloniilor stabilite în afara Pământului să deţină animale pentru alimentaţie şi companie, a adăugat Wakayama.