Potrivit anunțului făcut săptămâna trecută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de astăzi începe procesul de selecție pentru conducerea parchetelor.
În prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului de ministru, Cătălin Predoiu a declarat că a doua mare urgență în Justiție, alături de legislație, este numirea procurorilor-șefi la marile parchete - Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)
Cele mai mari unități ale Ministerului Public sunt conduse în prezent de interimari, iar această stare de provizorat este una dintre cauzele pentru care procurorii „și-au pierdut din elan”, consideră Predoiu.
„Cer Ministerului Public o reacție fermă față de interlopi, proxeneți, corupți, să fie din nou loviți și anihilați! Brațul ferm al legii să fie din nou simțit de cei care au vrut să facă din România un paradis al infractorilor. Știu că în România s-a încercat slăbirea forței penale a statului și blamarea procurorilor pentru greșeli. Dar societatea așteaptă acțiune eficientă din partea procurorilor”, a spus ministrul.
„Ori câștigă infractorii, ori justiția, defetismul nu e o soluție! Cei care fac infracțiuni să fie trimiși în fața judecătorilor cu probe solide, iar fructele infracțiunilor să fie sub sechestru asigurator, pentru recuperarea prejudiciilor”, a adăugat Cătălin Predoiu.
Ce urmează
Pentru a elimina această sursă de probleme în Justiție, ministrul Predoiu a anunțat că, pe 2 decembrie, ministerul Justiției va înainta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un nou proiect de regulament de organizare a concursului pentru funcțiile de rang înalt din parchete.
El a mai spus că, până la începutul lunii februarie 2020, concursurile pentru șefia marilor parchete vor fi încheiate. „În perioada 15 decembrie-15 februarie vine un val de expirări ale interimatelor la mai multe instituții”, a explicat ministrul Justiției, astfel că trebuie organizate consursurile cât mai repede.
Cătălin Predoiu vizează modificarea regulamentului de concurs, dar nu și a legii privind statutul magistraților. „Este vorba de o procedură clasică, bazată pe o propunere de proiect de management și de un interviu. Dincolo de asta, vom asigura transparența”, a mai spus Cătălin Predoiu.